Izraelska studija: Vakcine smanjuju broj slučajeva dugotrajnog kovida 1Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

Vakcine protiv korona virusa smanjuju pojavu dugotrajnog kovida, pokazalo je novo izraelsko istraživanje.

Svih deset najčešćih simptoma dugotrajnog kovida-19 smanjuje se za najmanje 50 odsto kod ljudi koji su bar dva puta vakcinisani, pokazala je recenzirana studija.

Smanjenje pojave nedostatka daha je na primer 80 odsto kod vakcinisanih, prenose izraelski mediji.

U studiji su poređeni Izraelci koji su primili najmanje dve doze Fajzer vakcine sa onima koji su primili jednu ili nisu nijednu.

„To je zaista šlag na torti-korist od vakcinacije koja nije bila predviđena“, rekao je Mihael Edelštajn, epidemiolog s Univerzitet Bar Ilan, rukovodilac studije.

Edelštajn je podsetio da je već dugo poznato da vakcinacija smanjuje broj teških slučajeva obolevanja od kovida-19, a sada se vide dokazi da štiti od neprijatnih i ponekad po život opasnih simptoma dugotrajnog kovida.

On smatra da je to dodatni razlog za vakcinaciju. Učesnici studije su odgovarali na niz pitanja o ranijim infekcijama korona virusom, statusu vakcinacije i simptomima koje su iskusili.

Na umor se žalilo 62 odsto manje vakcinisanih od nevakcinisanih, glavobolju 50 odsto, slabost udova 62 odsto i stalan bol u mišićima 66 odsto.

Izraelski epidemilog ocenio je da studija doprinosi malobrojnim informacijama o uticaju vakcinacije na dugotrajni kovid.

On je objasnio da je to deo istraživanja kojim se bavi kako bi se shvatio uticaj vakcina na kvalitet života, razne sojeve korona virusa i simptome dugotrajnog kovida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari