Izraelski i svetski zvaničnici osudili napade u Jerusalimu 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Mandatar za sastav nove vlade Izraela, Benjamin Netanjahu, osudio je jutrošnje napade u Jerusalimu u kojima je poginula jedna, a ranjeno najmanje 26 osoba.

Ubrzo posle eksplozija on je saopštio da se „moli za zdravlje ljudi ranjenih u koordinisanom terorističkom napadu i šalje podršku bezbednosnim snagama na terenu“.

Vođa ultradesne partije Verski cionizam Becelel Smotrič, koji bi želeo da bude novi ministar odbrane u koaliciji sa Netanjahuovim konzervativnim Likudom, na Tviteru je objavio da napad podseća Izraelce na ranije palestinske samoubilačke i bombaške napade.

Lider Jevrejske snage, takođe ultradesne stranke, Itamar Ben-Gvir, kandidat za ministra javne bezbednosti u novoj vladi, rekao je da je vreme da se deluje odlučno i čvrstom rukom protiv „terorista, vreme da se zemlja organizuje“.

On je takođe pozvao na nova „ciljana ubistva“ ekstremista i veća ograničenja za zatvorenike osuđene za bezbednosne zločine.

„Terorizam mora da plati vrlo visoku cenu“, rekao je Ben-Gvir novinarima i dodao da bi Izrael morao da zaustavi isplate Palestinske uprave porodicama palestinskih napadača.

Ambasada SAD Jerusalimu je najoštrije osudila napade i ukazala da je „terorizam ćorsokak kojim se ne postiže apsolutno ništa“.

Predstavnik EU u Izraelu Dimiter Tzantčev je rekao da je užasnut napadima i dodao da „terorizam nikada nije opravdan“.

Ambasador Velike Britanije u Izraelu Nil Vign (Neil Wigan) je rekao da njegova zemlja stoji uz Izrael protiv terorizma.

Niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali su ih palestinske ekstremističke organizacije pozdravile.

Izraelska policija je povećala nivo pripravnosti u potrazi za napadačima, a jedan visoki policijski oficir je rekao da su eksplodirale jake eksplozivne naprave na dve autobuske stanice na ulazima u Jerusalim.

Poginuo je 16-godišnji učenik jevrejske verske škole koji ima i državljanstvo Kanade, a jedna ranjena osoba je u kritičnom stanju.

Daljinski aktivirane eksplozivne naprave bile su pune eksera kako bi eksplozije izazvale što veći broj žrtava.

Zamenica policijskog komesara Sigal Bar Cvi rekla je da policija sumnja da iza napada stoji organizovana grupa i izrazila uverenje da će biti uhvaćena.

Upozorenja na napad nije bilo, ali je bilo uopštenih dojava da se planiraju napadi.

Novinski sajt Ynet je objavio procenu neimenovanih zvaničnika da su napadači dobro poznavali teren i da su dugo planirali napad. Delovali su nezavisno, kako se veruje i nije ih vodio niko iz veće ekstremističke organizcaije.

Policijski komesar Kobi Šabtaj je rekao da takav napad nije viđen godinama i pozvao građane na budnost.

Suspendovana je novinarka vojnog radija je ocenila da je dvostruka eksplozija povezana sa pregovorima o formiranju nove vlade, u kojoj će, kako se očekuje, biti nacionalističke i stranke ultraortodoksnih Jevreja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.