Foto: Beta/AP/Ariel Schalit

Kada se lunarni modul približavao Mesecu nekoliko puta je izgubljen kontakt sa komandnim centrom u Jehudu u Izraelu.

Naučnici nisu gubili nadu jer je veza uspostavljana nekoliko puta ponovo, ali samo par minuta pre nego što je svemirska letelica trebalo da se spusti kontakt je ponovo izgubljen i letelica se razbila o površinu Meseca, javljaju izraelski mediji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji je posmatrao spuštanje, najavio je da će Izrael nastaviti da pokušava da spusti svemirski brod na Mesec.

Potom je preko mikrofona ponovio obećanje „Izrael će se spustiti na Mesec“.

„Ako prvi put ne uspete, pokušajte ponovo“, rekao je Netanjahu.

Prethodno se u komandnom centru čulo kako „možda ima problema sa glavnim motorom“ i da situacija ne izgleda dobro.

Brod nazvan „Berešit“ po prvoj reči u Tori koja znači „u početku“ na hebrejskom jeziku je izgradila neprofitna grupa Spejs IL (SpaceIL) u saradnji sa Izraelskom aeronautičkom industrijom. Brod je lansiran 22. februara iz Kejp Kanaverala na Floridi na raketi Falkon 9 kompanije Spejs Iks (Space X) Ilona Maska.

Izraelski svemirski brod je bio veličine mašine za pranje veša, najmanji i najjeftiniji koji je ikada poleteo ka Mesecu i Izrael se nadao da će se svrstati među super sile, SAD, Rusiju i Kinu, koje su uspešno izvele slične misije, navode izraelski mediji.

Brod je trebalo da se spusti posle 6,5 miliona pređenih kilometara.

Sletanje je večeras bilo najavljeno na izraelskom međunarodnom aerodromu Ben -Gurion kraj Tel Aviva, a Izraelci su organizovali zabave da zajedno posmatraju taj događaj.

Povezani tekstovi