Izvinjenje Komunističke partije Kine doktoru koji je upozoravao na koronu 1Foto: EPA-EFE/SHI ZHI CHINA OUT

Kineske vlasti danas su oslobodile optužbi lekara Lija Venlijanga, koji je bio zvanično ukoren zbog upozoravanja na virus korona i kasnije umro od te bolesti.

Komunistička partija Kine je sopštila da je policija u Vuhanu povukla upozorenje upućeno Liju, koje je uključivalo i pretnju hapšenjem.

Lijevoj porodici je upućeno izvinjenje i navedeno je da su dvojica policajaca angažovana u tom slučaju „disciplinski kažnjena“.

Posle smrti Li je postao simbol nezadovoljstva zbog kontrole koju Komunistička partija ima nad informacijama, laži zvaničnika i skrivanja podataka o epidemijama, industrijskim nesrećama, prirodnim katastrofama i finansijskim prevarama, uz kažnjavanje uzbunjivača i nezavisnih novinara.

Policija je u decembru upozorila Lija i još sedam lekara, jer su posredstvom društvenih mreža obavestili prijatelje o zdravstvenoj pretnji.

Izvinjenje Komunističke partije Kine doktoru koji je upozoravao na koronu 2
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Vrhovni sud je kasnije kritikovao policiju, ali je Komunistička parija nastavila da ograničava informisanje o epidemiji.

Komunistička partija je bila suočena sa optužbama za slično ponašanje u vezi epidemije SARS 2003. godine, hemijskog incidenta 2005. koji je doveo do poremećaja snabdevanja vodom miliona ljudi na severoistoku zemlje, trovanja hiljada dece zaraženim mlekom, neuspeha privatnih finansijskih kompanija posle svetske ekonomske krize.

Tvrdi se da su u svakom od tih slučajeva zvaničnici skrivali ili odlagali informacije koje su mogle pomoći ljudima da se zaštite.

U Vuhanu su funkcioneri optuženi da su u decembru naložili lekarima da ne objavljuju podatke o širenju virusa, kako se ne bi ugrozilo godišnje zasedanje lokalnog parlamenta.

Pošto je virus počeo da se širi, lekarima je naređeno da sa društvenih mreža uklone apele za dostavljanje medicinske pomoći. Policija je privela Lija, jer je bivše kolege sa studija obavestio o virusu, navodi AP.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Izvinjenje Komunističke partije Kine doktoru koji je upozoravao na koronu”

  1. AP izmislja, a vi naucite kineski i pratite vesti iz kineskih medija, a ne iz americkih i tajvanskih, posto i oni blate Kinu kao njihovi prijatelji Amerikanci.

  2. Kakvo god bilo ovo izvinjenje, italijanski, španski… „liberalni“ kapitalisti nikada se nikom neće izvinjavati. A ovo što gledamo je posledica njihove bezočne pohlepe.
    Srpski….videćemo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.