protesti protiv puštanja vode iz fukušimeFoto: EPA-EFE/DANIEL CENG

Japanska vlada je najavila da će ove nedelje početi da sprovodi plan o ispuštanju filtrirane kontaminirane vode iz havarisane nuklearne elektrane Fukušima.

Uprkos uveravanjima japanske vlade, stručnjaka i Međunarodne agencije za atomsku energiju da plan nije štetan po ljude i životnu sredinu, najava je naišla za snažne kritike kako iz japanske ribarske industrije, tako i iz zemalja u regionu i ekoloških organizacija, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Fukušima i dalje kontaminira vodu

Dvanaest godina nakon što je cunami izazvao kvar na tri reaktora, nuklearna elektrana Fukušima Dai-iči je i dalje decenijama daleko od bezbednog demontiranja i, kako ističe Tajms (The Times) nastavlja da kontaminira više od 150 tona vode svakog dana.

Deo kontaminacije dolazi direktno s pokvarenih reaktora koji se rashlađuju vodom, ali takođe veliki deo dolazi iz podzemnih voda koje teku kroz zemlju prema moru, usput prikupljajući radijaciju.

Kompanija Tepko (Tepco – Tokio Electric Power Company), operater nuklearne elektrane Fukušima, skladišti ozračenu vodu u više od hiljadu ogromnih rezervoara – zasad ima 1,36 miliona tona, ali ponestaje prostora za skladištenje.

Zato će Japan u četvrtak, 24. avgusta, početi da pušta kontaminiranu vodu u more, uprkos protivljenju lokalnih ribara i zemalja iz regiona, ukazuje Tajms, navodeći da će taj proces trajati makar 30 godina.

Japanski premijer Fumio Kišida je najavio početak puštanja kontaminirane vode u more, dva dana pošto se sastao s lokalnim ribarima, za koje je rekao da su izrazili „izvestan stepen razumevanja“ u vezi s ispuštanjem vode.

Kontaminirana voda je obrađena i razblažena kako bi se uklonila većina radioaktivnih zagađivača, ali će i dalje sadržati tragove tricijuma, radioaktivnog izotopa vodonika.

U teoriji, pojašnjava britanski list, filtriranje može da ukloni sve radioaktivne elemente osim tricijuma, koji se rutinski ispušta u more u razblaženom obliku iz nuklearnih elektrana širom sveta. Međutim, u vodi iz Fukušime su otkriveni i elementi u tragovima opasnijih radioaktivnih supstanci, uključujući stroncijum-90 i jod-129.

Morsko razblaživanje

Japanska vlada je najavila ispuštanje blago radioaktivnih otpadnih voda iz Fukušime nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), telo Ujedinjenih nacija, odobrila plan da se tokom tri do četiri decenije ispusti više od 1,3 miliona tona vode s malim količinama radioaktivnog tricijuma, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

IAEA je početkom jula saopštila da je plan Japana u skladu s međunarodnim standardima nuklearne bezbednosti i da će njegov uticaj na ljude i životnu sredinu biti zanemarljiv.

Tepko navodi da će smanjiti koncentraciju skoro svih radioaktivnih supstanci u otpadnoj vodi na bezbedan nivo s izuzetkom tricijuma. Voda će se zatim razblažiti morskom vodom tako da se koncentracija tricijuma takođe smanji na bezbedan nivo pre ispuštanja, navodi kompanija.

Kako se voda dalje razređuje u okeanu, koncentracija tricijuma neće se razlikovati od prirodnog nivoa na oko 10 kilometara od tačke ispuštanja, koja se nalazi na kraju podmorskog tunela na oko kilometar od obale, rekao je zvaničnik Tepka.

Politički, inženjerski i ekološki problem

Otkako su zemljotres i cunami izazvali havariju u Fukušimi 2011, pitanje šta učiniti s tonama kontaminirane vode jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočavaju i vlada i Tepko, piše Njujork tajms (The New York Times).

Za Japan je to podjednako politički problem koliko i inženjerski ili ekološki. Uprkos odluci IAEA da je bezbedno pustiti vodu, protivnici u Japanu i u susednim zemljama doveli su u pitanje motive i vlade i agencije UN.

Japan Fukušima
Foto: Betaphoto (Kyodo News via AP)

Japanska vlada 2021. odobrila je plan za kontrolisano ispuštanje kontaminirane vode u okean kao najbolju dostupnu opciju za rešavanje tog problema, navodi list i ukazuje da druge nuklearne elektrane širom sveta, uključujući u Kini, Južnoj Koreji i SAD, koriste slične procese za tretman rashladne vode, a takođe ispuštaju vodu koja sadrži tricijum u okeane nakon filtriranja.

To nije, međutim, odagnalo zabrinutost ribara koji žive od ulovljene ribe i morskih plodova u morskim vodama gde će biti ispuštena kontaminirana voda. Njima je, kako ističe Njujork tajms, važno šta misle kupci.

Neke zemlje su naznačile da podržavaju plan japanske vlade. Prošle nedelje, uoči samita u SAD s Južnom Korejom i Japanom, državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) rekao je da je Vašington zadovoljan planom Japana. U julu je Evropska unija ukinula sva ograničenja na uvoz ribe i poljoprivrednih proizvoda iz Fukušime koja su uvedena posle havarije.

Južna Koreja i dalje zabranjuje uvoz morskih plodova iz voda u blizini Fukušime, ali je predsednik te zemlje Jun Suk Jeol podržao plan japanske vlade u vreme otopljavanja odnosa između dve zemlje. Ipak, opozicija je žestoko kritikovala Juna što je podržao plan i optužila ga da brani Japan.

Kineska vlada je posebno kritična prema planu Japana i odbacila je izveštaj IAEA kao nedovoljan dokaz da ispuštanje ne predstavlja nepotreban rizik, navodi list, ukazujući da su tenzije u odnosima Tokija i Pekinga u porastu, posebno posle potpisivanja trilateralnog bezbednosnog sporazuma Japana, Južne Koreje i SAD krajem prošle nedelje.

Kineski korisnici interneta ljutito su reagovali na najavu puštanja vode iz Fukušime u okean, pozivajući na bojkot japanske robe i objavljujući rasističke komentare. Šef vlasti u Hongkongu Džon Li rekao je da se oštro protivi planu Japana i zatražio je od gradskih službi da „odmah aktiviraju mere kontrole uvoza“.

Ipak, ukazuje Njujork tajms, sama Kina ima nuklearne elektrane duž morske obale i koristi morsku vodu za hlađenje pare iz reaktora.

„Decenije svesnog radioaktivnog zagađivanja“

Kompanija Tepko filtrira vodu kako bi uklonili više od 60 radioaktivnih supstanci, ali ta voda neće biti potpuno bez zračenja pošto i dalje sadrži radioaktivne izotope vodonika i ugljenika, tricijum i ugljenik-14, koji se ne mogu lako ukloniti iz vode, ističe BBC.

Stručnjaci, kako ukazuje britanski javni servis, kažu da ti izotopi ne predstavljaju opasnost osim ako se ne konzumiraju u velikim količinama, budući da emituju veoma niske nivoe radijacije.

„Sve dok se ispuštanje odvija po planu, doze zračenja za ljude će biti zanemarljivo male – više od hiljadu puta manje od doza koje svi dobijemo od prirodnog zračenja svake godine“, kaže profesor Džim Smit (Jim Smith), koji predaje nauku o životnoj sredini na Univerzitetu u Portsmutu.

Stručnjaci, dodaje BBC, ukazuju i da se kontaminirana voda ispušta u ogromnu vodenu masu Tihi okean.

„Sve što se pušta s lokacije će zato biti masivno razblaženo“, kaže profesor Džeri Tomas (Gerry Thomas), koji predaje molekularnu patologiju na Imperijal koledžu u Londonu.

Ipak, uprkos uveravanjima japanske vlade, IAEA i stručnjaka, ekološke grupe su dovele u pitanje bezbednost ispuštanja kontaminirane vode i pozvale Tokio da odustane od plana, piše Vašington post (The Washington Post).

„Umesto da uđe u iskrenu debatu o ovoj stvarnosti, japanska vlada se opredelila za lažno rešenje – decenije svesnog radioaktivnog zagađivanja morske sredine – u vreme kada se svetski okeani već suočavaju sa ogromnim stresom i pritiscima“, rekao je Šon Barni (Shaun Burnie), viši nuklearni stručnjak u kancelariji Grinpisa za istočnu Aziju (Greenpeace East Asia).

Posle najave premijera Kišide u utorak, 22. avgusta, u Tokiju se oko 230 ljudi okupilo ispred kabineta premijera da protestuje zbog plana, uzvikujući slogane poput „Slušajte ribare“ i „Ispuštanje vode će uticati na buduće generacije“.

Prema nedavnoj anketi japanske novinske agencije Kjodo, 88,1 odsto ispitanika izrazilo je zabrinutost da će ispuštanje kontaminirane vode naštetiti imidžu Japana u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari