U Japanu istraga uticaja nedavnog zemljotresa i na nuklearnu elektranu koja ne radi 1foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Japanski regulatori za nuklearnu bezbednost tražili su istragu o uticaju koji je imao jak nedavni zemljotres na jednu nuklearnu elektranu koja ne radi – Šiku, iako prve procene pokazuju da zemljotres nije uticao na njene sisteme za hlađenje i sposobnost da kontroliše nivo radijacije.

Ova naredba odražava veću budnost Japana u pogledu bezbednosnih rizika posle havarije centrale u Fukušimi, na severoistočnoj obali Tihog okeana, od zemljotresa magnitude devet i ogromnog cunamija 2011.

Na Novu godinu u zemljotresu magnitude 7,5 koji je pogodio zapadni deo Japana poginulo je ili od povreda umrlo više od 200 ljudi, za više od 300 se i dalje traga, a 510 je povređeno.

Operater nuklearne elektrane Šika, Hokuriku Elektrik, saopštio je da je centrala bezbedena jer je uspešno sanirana šteta od zemljotresa: bili su oštećeni transformatori, privremeno je bio obustavljen nadzorni režim elektrane, a bilo je i poremećaja u bazenu za hlađenje iskorišćenog goriva.

Međutim zvaničnici NRA rekli su da bi ova kompanija trebalo da sve to analizira detaljnije i sagleda moguća nova oštećena od naknadnih potresa.

Reaktori Šike su pušteni u rad 1993. i 2006, ali ne rade od katastrofe 2011. godine. Hokuriku Elektrik je podnela zahtev za ponovno pokretanje novijeg reaktora broj Dva 2014. godine, ali su bezbednosne provere agencije za nuklearnu bezbednost odložene zbog potrebe da se utvrdi da li je bilo kvarova.

Hokuriku se i dalje nada da će ponovo pokrenuti reaktor broj Dva do 2026. godine.

I vlada i poslovni lideri generalno podržavaju ponovno pokretanje mnogih reaktora koji su bili u mirovanju radi bezbednosnih provera i nadogradnje posle katastrofe u Fukušimi.

Šef moćne japanske poslovne organizacije Keidanren, Masakazu Tokura, posetio je centralu Šika prošle godine, ali u utorak je pozvao preduzeće da bude potpuno transparentno i da osigura da je sve bezbedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari