južna koreja protestFoto: Betaphoto (AP Photo/Ahn Young-joon)

Poslanici opozicije u južnokorejskom parlamentu danas su oštro kritikovali šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija zbog podrške japanskim planovima za ispuštanje prečišćene otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean.

Oni su se sastali sa Grosijem na sastanku u Seulu koji je održan dok su demonstranti protestovali ispred.

Grosi je doputovao u Južnu Koreju tokom vikenda kako bi razgovarao sa vladinim zvaničnicima i pomogao da se smanji zabrinutost javnosti u vezi cele situacije.

IAEA je prošle nedelje odobrila japanske planove za ispuštanje, rekavši da će proces ispuniti međunarodne bezbednosne standarde i imati zanemarljiv uticaj na životnu sredinu i zdravlje.

Vlada Južne Koreje je takođe pružila podršku japanskim planovima zaispuštanje.

Na sastanku sa članovima Liberalno-demokratske partije, koja čini većinu u parlamentu Južne Koreje, Grosi je rekao da je analizajapanskih planova od strane IAEA zasnovana na „transparentnim“ i „naučnim“ istraživanjima.

On je izrazio razumevanje za zabrinutost oko toga kako će se japanski planovi odigrati u praksi i rekao da će IAEA uspostaviti stalnu kancelariju u Fukušimi kako bi pažljivo pratila kako se proces otpuštanja sprovodi u naredne tri decenije.

„Naš zaključak je da bi ovaj plan, ako bude sproveden na način na koji je predstavljen, bio u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardima“, rekao je Grosi.

Poslanici su odgovorili kritikujući analizu IAEA, za koju kažu da je zanemarila dugoročne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ispuštanje otpadnih voda, rekavši da ona preti da postavi loš presedan koji bi mogao da podstakne druge zemlje da odlažu nuklearni otpad u more.

Oni su pozvali Japan da otkaže ispuštanje i da sarađuje sa susednim zemljama na pronalaženju sigurnijih načina za rukovanje otpadnim vodama, uključujući moguće dugotrajno skladištenje na kopnu.

Oni su takođe kritikovali vladu južnokorejskog predsednika Jun Suk Jula zbog toga što dovodi u opasnost zdravlje ljudi zarad boljih odnosa sa Japanom.

Grosi će danas odleteti na Novi Zeland, a zatim će otputovati na Kukova ostrva dok pokušava da uveri zemlje u regionu u bezbednost japanskog plana

Snažan zemljotres i cunami 2011. godine uništili su sisteme za hlađenje nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo topljenje tri reaktora i oslobađanje velikih količina radijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari