Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Portparolka suda u Jokohami saopštila je da je sud naredio Vladi i kompaniji Tokio elektrik pauer (Tepko) da sa 419,6 miliona jena obeštete 152 evakuisana stanovnika.

To je peti put da je sudskom odlukom Vlada proglašena odgovornom za nuklearnu katastrofu u Fukušimi, najveću od eksplozije nuklearne elektrane u sovjetskom Černobilju 1986.

Sud je ocenio da je nesreća mogla biti izbegnuta da su Vlada i Tepko „preduzeli mere“ vezane za opasnost od cunamija. Havarija je izazvana udarom talasa visokog 14 metara.

Među brojnim sudskim procesima koje su povele hiljade evakuisanih ljudi, u više njih je još ranije ustanovljena zajednička odgovornost vlade i Tepkoa, ili samo kompanije.

U decembru je zatražena kazna od pet godina zatvora za tri nekadašnja rukovodioca Tepkoa kojima se sudi za „nemar koji je doveo do smrti“. Oni su jedini kojima se sudi zbog Fukušime i izjasnili su se da nisu krivi. Presuda se očekuje tek za par meseci.

Potpuno ili delimično uništenje šest reaktora nuklearne elektrane Fukušima Daiči, 210 kilometara od Tokija, nateralo je desetine hiljada ljudi da napuste svoje domove. Veliki broj njih još uvek boravi u drugim delovima zemlje, jer ne mogu, ili ne žele da se vrate zbog radijacije.

Povezani tekstovi