Foto: EPA-EFE/

Ali, Abe je insistirao na tome da bilo kakav samit sa Severnom Korejom mora da dovede do razrešenja sudbine japanskih građana koje je režim ove zemlje kidnapovao tokom Hladnog rata.

Govoreći na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Abe je rekao da je spreman za „novi početak“ u odnosima sa Severnom Korejom, nekoliko meseci posle istorijskog susreta Kima i američkog predsednika Donalda Trampa u Singapuru. „Severna Koreja je sada na raskršću na kojem će ili ugrabiti, ili neće uspeti da ugrabi, istorijsku priliku koja joj je pružena. Kako bi se rešio problem sa otmicama, spreman sam da razbijem ljusku uzajamnog nepoverenja sa Severnom Korejom, da krenem od početka i da se sastanem lice u lice sa Kim DŽong Unom“, rekao je Abe.

Otmica desetina japanskih građana tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka je veoma osetljiva tema u Japanu, zemlji koja je zadržala tvrdokorne stavove prema severnokorejskom režimu i pošto se Kim obavezao da će raditi na takozvanoj denuklearizaciji. Japanska vlada tvrdi da je 17 građana ove zemlje oteto da bi severnokorejske špijune učili svoj jezik i običaje. Godine 2002. Severna Koreja je dozvolila petorici njih da se vrate u Japan pošto su se u Pjongjangu sastali tadašnji severnokorejski vođa Kim DŽong Il i japanski premijer Juničiro Koizumi. Ali japanska vlada nikada nije poverovala u tvrdnje Severne Koreje da su osmorica preostalih otetih Japanaca preminuli i da četvorica njih nikada nisu ni ušli u tu zemlju. Nije jasno koliki napredak će Abe moći da napravi u rešavanju pitanja otmica – što je njegov preduslov za normalizaciju diplomatskih odnosa i japansku podršku ekonomiji Severne Koreje.

Iz Pjongjanga je saopšteno da Severna Koreja smatra da je to pitanje rešeno, kao i da bi insistiranje Japana da se ono ponovo pokrene moglo da ugrozi mogućnost bilo kakvog susreta Abea i Kima.

Do Abeove izjave u UN došlo je pošto mu je južnokorejski predsednik Mun DŽae In rekao da je Kim izrazio spremnost da se sastanu „u odgovarajućem trenutku“, što se dogodilo tokom njihovog trodnevnog samita u Pjongjangu prošle sedmice. Mun je Abeu rekao da veruje da će bolji odnosi između Severne Koreje i Japana „ubrzati“ proces denuklearizacije, navodi agencija Jonhap. „Verujem da je normalizacija odnosa Severne Koreje i Japana neophodna u procesu

uspostavljanja mira na Korejskom poluostrvu, i aktivno ću pružiti podršku i saradnju kako bi došlo do susreta lidera“, rekao je Mun.