vladimir putin i nikol pašinjanEPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Jermenija je zatražila od francuskog predsednika Emanuela Makrona da predsedava mirovnim pregovorima sa Azerbejdžanom, što predstavlja novi izazov za sve slabiji uticaj ruskog predsednika Vladimira Putina na regionalne saveznike Rusije u svetlu rata u Ukrajini.

Kako piše Gardijan, molba Jermenije Makronu usledila je nakon sastanka članica Organizacije dogovora o zajedničkoj bezbednosti (ODKB) održanog u Jerevanu u Jermeniji u sredu.

U video snimku koji je objavio Gardijan, vidi se kako se, tokom protokolarnog fotografisanja, jermenski premijer Nikol Pašinjan udaljio od Vladimira Putina, koji je stajao sa njegove leve strane, što dodatno podstiče spekulacije da Jermenija želi da se distancira od Rusije.

Jermenski premijer je zatim odbio da potpiše deklaraciju sastavljenu na samitu, a napao je i sam ODKB – ugovor o međusobnoj odbrani koji su 1992. potpisale Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Jermenija.

Ugovor je svoj sadašnji oblik dobio 2002. godine, a sadrži članak sličan onom u Severnoatlantskom paktu, koji kaže da se napad na jednu članicu ODKB tretira kao napad na sve.

Pašinjana je naljutila činjenica da ODKB nije stao u odbranu Jermenije kada ju je u septembru napao Azerbejdžan, piše Gardijan.

Te dve zemlje su već tridesetak godina u sporu i oružanom sukobu oko Nagorno-Karabaha, enklave unutar Azerbejdžana u kojoj većinu stanovništva čine etnički Jermeni.

U septembarskim sukobima poginulo je skoro tri stotine ljudi.

“Deprimirajuće je da članstvo Jermenije u ODKB nije sprečilo agresivne akcije Azerbejdžana“, rekao je Pašinjan tokom samita u Jerevanu.

U petak se saznalo da je premijer Jermenije zatražio od Francuske da se uključi u proces izgradnje čvršćeg mira između Azerbejdžana i njegove zemlje.

Sastanak predstavnika ove dve zemlje trebalo bi da se održi 7. decembra u Briselu.

Azerbejdžanski premijer Ilham Alijev rekao je da ne može da prihvati da Francuska igra ulogu u mirovnom procesu i optužio francuskog predsednika Emanuela Makrona da gaji “antiazerbejdžanske stavove”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.