Jeza niz kičmu zbog Trampovog govora 1Foto: Fonet/AP

Posledica će biti i one će se, pored SAD, verovatno osetiti u Aziji više nego u drugim delovima sveta i na njih se već različito reagovalo na najmnogoljudnijem i najprostranijem kontinentu.

U mnogim azijskim zemljama je izražena želja za saradnju sa novom administracijom SAD. No, posle osam godina relativne stabilnosti pod predsednikom Barakom Obamom, među zvaničnicima, stručnjacima i u javnosti Azije preovladava zabrinutost kako će u praksi izgledati politika „Prvo Amerika“ predsednika Trampa posle njegovog nacionalističkog govora u petak.

Premijer Japana Šinzo Abe je, pored predsednika vlade Indije Narendre Modija, vršioca dužnosti predsednika Južne Koreje Hvang Kjuo Ana i drugih državnika, poslao Trampu telegram čestitku. „Želim da dalje jačam nepokolebljivu vezu između Japana i SAD zasnovanu na odnosima poverenja među nama, dvojicom lidera,“ napisao je premijer države, jednog od najstarijih i najvernijih saveznika Vašingtona u Aziji.

Abe, prvi svetski vođa koji se sreo sa Trampom posle njegove pobede prošlog novembra, nazvao je savez svoje zemlje sa SAD „osom japanske spoljne i bezbednosne politike“. Tramp je, pak, kao kandidat glasno napadao japansku trgovinsku praksu i dovodio u pitanje vojnu podršku SAD toj zemlji. Jedan od prvih Trampovih poteza je povlačenje SAD iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), regionalnog trgovinskog sporazuma sa 11 država Azije i Latinske Amerike, za koji se Abe veoma zalaže.

Trampa kao predsednika je pozdravio i filipinski šef države Rodrigo Duterte, čiju su kampanju suzbijanja upotrebe droga kao surovu kritikovale SAD i druge zapadne zemlje. Duterteov predstavnik za štampu Ernesto Amela je kazao kako Trampov pristup da će „SAD nastojati da nikome ne nameću svoj način života“, „obećava mirnije i uzajamno korisne odnose, naročito sa dugogodišnjim saveznicima poput nas.“

Predsednik NR Kine Si Đinping je takođe čestitao Trampu, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu. „Zdravi, stabilni odnosi koji se razvijaju između Kine i SAD su korisni za narode dve države, ali i za čitavo čovečanstvo,“ kazala je predstavnica ministarstva Hua Ćunjing. Ona je istovremeno upozorila Vašington da bude obazriv u pogledu Tajvana koji Peking smatra otcepljnom pokrajinom Tajvana i da sledi politiku jedne Kine.

Mediji u Aziji su, pak većinom zatečeni „mračnim tonovima“ u Trampovom govoru. Oni Kritikuju Trampov izolacionizam strahujući da će takva politika sputati svetsku privredu i posejati razdor u međunarodnim odnosima.

U Japanu su listovi, bez obzira na političku orijentaciju, kritikovali novu administraciju SAD, pošto većina smatra da je čovečanstvo sada u „nepredvidivoj zoni“. Konzervativni Jomiuri šimbun je ocenio da je Tramp spreman da olako shvati saveze i svetske norme, ukoliko ne koriste SAD.

Mediji u Kini, koju je Tramp tokom kampanje optuživao da je „pokrala“ radna mesta u SAD, izrazili su nadu da će nova administracija razumeti važnost odnosa sa Pekingom. No, Kina se sprema i za gora vremena. „Važno je kontrolisati sporove i tragati za načinima da budu rešeni,“ komentarisano je u Narodnom dnevniku (Ženmin žibao), glasilu Komunističke partije Kine.

U Južnoj Koreji su mediji izrazili sumnju da li će predsednik Tramp biti u stanju da vešto reši pitanje severnokorejskog nuklearnog programa, usred znakova da se njegov razvoj ubrzava. Dnevnik na engleskom Koria Herald je dodao i da će, sa verovatnom Trampovom protekcionističkom politikom, „na probu biti stavljena oslabljena privreda“ Južne Koreje.

Slično, mediji u Indiji se pitaju da li će SAD „nastaviti da budu prijateljske.“ Najuticajniji, Tajms of India, je komentarisao na naslovnoj strani da Trampov „agresivno protekcionistički govor“, „šalje jezu niz kičmu indijskih kompanija, naročito onih u sektoru tehnologija, te među milionima Indusa koji snivaju da žive i rade u Americi“.

Pojedini azijski mediji sugerišu i šta činiti ubuduće. Ugledni, dugovečni hongkonški dnevnik na engleskom Južnokineski jutarnji glasnik, koji od skora poseduje osnivač Alibabe DŽek Ma, ocenjuje da Trampov uspon označava novu eru samostalnih interesa u kojoj se saveznici i savezništva menjaju tviter porukama. Otuda, Azijci treba da pokažu više samodovoljnosti u suočavanju sa moguće nepredvidivim predsednikom SAD spremnim da prodrma status kvo. Nastupajuća Azija nema čega da se boji, osim same sebe, poručio je komentator.

Najoptimističniji su poslovni ljudi, ali oni očekuju reakcije na tržištima posle Trampovog govora. Spremni su da daju novom predsedniku još vremena da pojasni politike u pogledu trgovine i drugih tema. Očekuju da će napredak na svetskim tržištima koji traje od izbora u SAD biti nastavljen zbog Trampove politike smanjivanja poreza i izdataka za infrastrukturu.