Još jedan nestanak zvaničnika Kine: Šta se desilo kineskom ministru odbrane? 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Prošlo je tri nedelje od kako je poslednji put viđen u javnosti ali još nema zvanične potvrde o tome šta se dogodilo generalu Li Šangfuu, kineskom ministru odbrane. Li je poslednji visoki zvaničnik koji je naprasno nestao iz javnosti kao psoledica naizgled političkih čistki, preneo je Gardijan.

Prošle nedelje Rojters je izvestio da se Li, zajedno sa još osam visokih zvaničnika, bio predme istrage zbog koruptivne nabavke vojne opreme u vreme dok je bio na čelu odeljenja za opremu Centralne vojne komisije između septembra 2017. i oktobra 2022. Slične zaključke donele su i američke obaveštajne službe.

Ali Peking je odbio da komentariše gde se Li nalazi. Na konferenciji za novinare portparol Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning u ponedeljak je odbio da odgovori na pitanje o Liju, rekavši da to „nije bilo pitanje diplomatije“. Brojni zakazani sastanci između Lija i stranih zvaničnika odbrane su otkazani.

Lijev nestanak je posebno značajan jer je imenovan tek u martu.

Kao i Ćin Gang, bivši ministar spoljnih poslova koji je smenjen u julu, on je „upao u nevolje“ manje od godinu dana nakon što ga je Si Đinping, kineski lider, postavio u vrh vlasti.

Si, koji je preuzeo vlast 2012. stavio je antikorupciju u vrh svoje političke agende.

Ipak, sada je dovoljno dugo na vlasti da je praktično sve ljude na najvišem nivou stranke zamenio saveznicima i lojalistima, ocenio je Stiv Cang, direktor kineskog instituta SOAS. „Dakle, koga god on sada smeni biće Sijev štićenik“.

Neki analitičari dovode u pitanje kako bi korupcija na najvišim nivoima Narodnooslobodilačke armije – oružanog krila Komunističke partije Kine (KPK) – mogla biti moguća nakon više od decenije od kada je Si kao predsednik ujedno i glavnokomandujući.

„Nestanci na visokom nivou su loši za partiju, ali nisu neočekivani“, rekla je Olivia Čeung, istraživačica sa kineskog instituta SOAS. Partija „konstantno traži i oslobađa se nečistih elemenata u sebi, čak i ako je to bolno činiti… Osnovno razmišljanje je da je kratkoročna šteta po imidž stranke i koheziju elite trošak koji se plaća u izgradnji disciplinovana i efikasna stranka na duži rok“.

U julu je vojno odeljenje za opremu izdalo retko javno obaveštenje da istražuje korupciju u vezi sa procesom nadmetanja i formiranjem privatnih klika, koje datira još od 2017.

Prošlog meseca dvojica visokih kinedkih generala zaduženih za nuklearni arsenal su zamenjeni, što je protumačeno kao pokušaj razbijanja patronažnih mreža u važnoj diviziji PLA.

Vašington je sankcionisao Lija, kao šefa odeljenja vojne opreme, pod optužbom za umešanost u kupovinu oružja od najvećeg ruskog izvoznika oružja.

Peking se oštro protivi upotrebi sankcija, a one koje su uvedene Liju su navedene kao razlog zbog kojeg je u junu u Singapuru odbacio susret vsa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom.

Vojni dijalog između SAD i Kine uglavnom je zamrznut otkako je Nensi Pelosi, tadašnja predsednica Predstavničkog doma, posetila Tajvan u avgustu prošle godine.

Neki analitičari smatraju da je to što je Li sankcionisan može biti adut za Peking da ucenjuje SAD – pozove na ukidanje sankcija ako Vašington želi da nastavi dijaloge na nivou ministara odbrane.

To može objasniti zašto je Li, čija je stručnost u logistici, a ne u borbi, postavljen na viši vojni položaj.

Lijev iznenadni nestanak takođe govori o neprozirnom – i možda manjkavom – procesu provere kojem su imenovanja viših lica podvrgnuta pod Sijevom vladavinom. Kako se KPK udaljila od kolektivnog rukovodstva od pre jedne decenije do centralizovane vladavine Sija, dovođenje u pitanje Sijeve odluke postaje sve opasnije.

„Kada Si Đinping donese odluku o nekome, proces provjre mora biti patriotski“, rekao je Cang.

Sve oči će sada biti uprte u Siangšan forum, sastanak zvaničnika odbrane koji je zakazan za sledeći mesec. Kineski ministar odbrane bi inače govorio na konferenciji. Ukoliko Li izostane Peking će možda biti primoran da objavi novog ministra odbrane manje od dva meseca nakon što je novi ministar spoljnih poslova preuzeo dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari