U izveštaju za tzv. Evropski semestar 2018. od 73 strane, u delu posvećenom Hrvatskoj EK ističe da su “hrvatske vlasti odlučile da prošire povlastice koje su odobrene ratnim veteranima i članovima njihovih porodica”. To je, kako se navodi, “rezultiralo povećanjem njihovih najviših penzija”, a istovremeno je “jako malo učinjeno da se veterani reintegrišu na tržište rada”.

EK u izveštaju kritički navodi da je “zakon (o „braniteljima“) koji je usvojen o novembru 2017. otvorio mogućnost da se još ljudi registruje kao ratni veterani, smanjio starosnu granicu odlaska veterana u penziju i proširio mogućnosti da članovi njihovih porodica naslede veteranske penzije“.

Taj zakon je, kako se dodaje, uveo i “dodatne socijalne povlastice za veterane kao i obavezu finansiranja veteranskih udruženja”. U izveštaju se naglašava i da su veteranske penzije u proseku dvostruko veće od običnih penzija. Veterani se opisuju kao “privilegovana kategorija” i napominje se da u Hrvatskoj socijalna pomoć loše funkcioniše jer nije “usmerena na najpotrebitije”, nego se novac troši na privilegovane veterane. EK već nekoliko godina u svojim izveštajima upozorava da su povlastice koje u Hrvatskoj imaju veterani i ekonomski problematične i društveno nepravedne, podseća Indeks.hr.