"Jovan Krstitelj Trampove ere i mučenik u republikanskom univerzumu": Ko je Taker Karlson, bivši voditelj Foks njuza? 1Foto: Brian Cahn/Zuma Press/Profimedia

Taker Karlson se „sporazumno razišao“ od američke medijske kompanije Fox njuz gde je bio zaposlen od 2009. Sa Foksa međutim poručuju da imaju „tajni dosije prljavština o Takeru Karlsonu“.

Karlson je od ponedeljka kada je dobio otkaz/napustio Fox njuz ćutao, da bi se jutros oglasio na Tviteru gde je postavio dvominutni snimak kojim nije objasnio zbog čega je napustio Fox news već je izneo optužbe na stanje američkog diskursa.

Karlson je bio jedna od najvećih zvezda ove TV mreže a u svojoj emisiji neretko je puštao ksenofobičnu i rasističku retoriku.

Američki mediji pišu pak da je Karlson otpušten po ličnom nalogu vlasnika Foksa Ruperta Mardoka zbog, između ostalog, upotrebe vulgarnog jezika da opiše višu producentkinju mreže Ebi Grosberg.

Ona je podnela tužbu protiv Karlsona u kojoj tvrdi da je odgovoran za stvaranje „mizoginog i neprijateljskog radnog orkuženja“, čime, kako se ocenjuje, prevazilazi i Bilija O’Rajlija (dobio otkaz 2017. nakon što su se pojavile vesti da je kompanija platila oko 13 miliona dolara u nagodbi ženama koje su ga optuživale za seksualno uznemiravanje) po pitanju čiste antiharizme.

„Ako je O’Rajli bio odvratan u standardnom stilu Foks njuza u Karslonovom slučaju to je bila njegova blagost, Tintin frizura (strip novinar-detektiv) i izgled večne zbunjenosti koji su ga činili neprijatnijim od svih njegovih prethodnika“, komentariše Gardijan.

Kako se dalje navodi, fascinantna je ova prekretnica u kojoj ponašanje koje je Foks njuz ranije tolerisao postaje iznenada nepodnošljivo za kompaniju a za Karlsona je malo verovatno da je razlog odlaska tužba Grosbergove.

Možda čak, dodaje britanski list, razlog nije ni njegova uloga u raspirivanju nereda 6.januara 2021. u Kapitol hilu što je upravo koštalo kompaniju 787, 5 miliona dolara kako bi se namirila obustava tužbe koju je pokrenula kompanija Dominio voting sistems.

Da je došlo do suđenja, kažu, Karlson bi sigurno bio predstavljen kao jedan od odgovornih imajući u vidu način na koji je tog januara ohrabrivao gledaoce da smatraju da su predsednički izbori bili namešteni.

Istovremeno, iza kulisa je kritikovao advokate Donalda Trampa.

„Ubedili ste ih da će Tramp pobediti“, napisao je Trampovom advokatu u novembru 2020.

Početkom januara 2021. u vreme kada je Foks još podržavao Trampa u razmeni poruka sa kolegama Karlson je napisao „Vrlo, vrlo smo blizu mogućnosti da ignorišremo Trampa. Zaista jedva čekam. Strasno ga mrzim“.

Karlson je, prema poslednjim podacima, beležio velike brojke gledanosti kao najbolje ocenjeni voditelj u SAD: više od tri miliona gledalaca svake noći ga je pratilo.

Dugogodišnji operativac Republikanaca Rik Vilson, američki politički strateg i medijski konsultant, koji je postao suosnivač projekta Linkoln protiv Trampa komentarisao je odlazak Karlsona sa Foks njuza i predvideo „najgori scenario“: uspešna Karlsonova kampanja za republikansku predsedničku nominaciju.

Taker je, dodaje Vilson, jedan od veoma malog broja poznatih ličnosti u ovoj zemlji koji ima bogastvo, stas da se zaista proglasi i kandiduje za predsednika.

„On je poput Trampa – transagresivan, ‘bad gay’ kandidat, koji vam ne dozvoljava da kažete šta želite, mislite šta želite da mislite, da se ponašate kako želite da se ponašate, ma koliko to bilo groteskno“.

Među republikancima, on je omiljena ličnost, tvrdi Vilson, i u republikanskom univerzumu on je mučenik.

 

"Jovan Krstitelj Trampove ere i mučenik u republikanskom univerzumu": Ko je Taker Karlson, bivši voditelj Foks njuza? 2
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Tramp i Karlson su bili međuzavisni, komentarišu mediji u SAD. Podsećaju na februar 2017. kada je Tramp na jednom skupu kritikovao imigrante i nasilje, Karlson je bio tu da podupre njegove stavove na televiziji.

Jedan drugom su gradili karijere, ocenjuje Gardijan. Dok je Tramp zahtevao da se podigne zid na granici SAD i Meksika, Karlson je emitovao emsiju kako bi naglasio tu opasnost od imigranata.

Dok je Tramp kritikovao muslimane, Karlson je emitovao snimke o prodaju hidžaba u Macy’s (američki lanac robnih kuća). Trampova publika bila je Karslonova publika.

Karlson je čak, piše Gardijan, otišao i dalje od Trampa. Dok je Tramp podsticao svoje pristalice da se vakcinišu, Karlson je upoređivao vakcinu sa nacističkim eksperimentom.

„Karlson je bio najglasniji Jovan Krstitelj koji je vodio put Trampove ere, evangelizujući politiku izgrađenu na sitnim optužbama i gnevu“, piše Gardijan.

Tramp kaže da je „šokiran“, ali da ne zna zašto je Taker Karlson otišao sa Foks Njuza.

„Ja sam šokiran i iznenađen. On je veoma dobar čovek i veoma talentovan, kao što vi znate, on je imao veoma visoke rejtinge… Ja ne znam da li je to bilo po sopstvenoj želji ili mu je neko dao otkaz…Možda je otišao zato što mu nisu dali slobodu da radi“, rekao je Tramp, a prenosi News Max.

Karlson je u svojim emisijama neretko izražavao protivljenje učešću SAD u ratu u Ukrajini, iznosio je teške opaske na račun Ukrajine i njenog predsednika Volodimira Zelenskog.

Nemački ARD takođe se i ranije dosta bavio pojavom Taker Karlson, a sad piše :“on je širio priče o zaveri kao i očite lažne vesti, i podsticao je protiv manjina. Izjašnjavao se rasistički, iznosio je seksističke i transneprijateljske komentare i zato su ga njegovi fanovi slavili“.

U Rusiji je gledanje na Takera Karlsona sasvim suprotno, kao na poslednji glas razuma s druge strane Atlantika. Ruski voditelj i Putinov propagandista Vladimir Solovjov reagovao je tako što je Karlsonu ponudio posao u svom „Соловьев live“.

„Dragi Taker! Sredstva masovnih informacija SAD izgubili su svoj poslednji glas razuma… Mi vam s zadovoljstvom nudimo posao eksperta ili voditelja, ukoliko vam se ova ponuda čini interesantnom“.

U rukama Karlsona je, pisao je Glas Amerike, bilo je hiljade sati snimaka sa sigurnosnih kamera u Kongresu na kojima se vidi upad pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u Kapitol 6. januara 2021.

Pristup snimcima dozvolio je predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti, a demokrate su njegovu odluku kritikovale kao „teško“ kršenje pravila bezbednosti, koje može da ima dalekosežne posledice.

Karlson zastupa stav da su „imigranti učinili SAD prljavijom i siromašnijom“. Ptihvatao je i teoriju „velike zamene“ koja širi štetnu laž da su vlasti namerno podrivale demokratiju zamenom Ameriklnaca rođenih u SAD imigrantima. Pristalica je prava na nošenje oružja.

Rođen je u San Francisku, Kalifornija, 16. maja 1969. u porodici umetnice i bivšeg „gonzo reportera“ koji je bio direktor Glasa Amerike, predsednik Korporacije za javnu radiodifuziju i ambasador SAD na Sejšelima.

Osim na Foksu, Karlson je radio i na MBC, PBS, CNN…, bio je kolumnista više listova.

Okušao se kao takmičar u sezoni 3 rijalitija „Ples sa zvezdama“, koji je emitovan 2006. Karlson je išao na časove balskog plesa koji su trajali četiri sata dnevno.

Karlson se pojavio u epizodi 1. sezone „Hard Ball“ serije „30 Rock“ i u epizodi 9. sezone „The King of Queens“. Pojavio se i u filmu „Swing Vote“ iz 2008. ponovo glumeći samog sebe.

Karlson je oženjen Suzan Tomson Karlson. Imaju četvoro dece.

Karlson je obožavalac rok grupe „Grateful Dead“ – prisustvovao je više od pedeset njihovih koncerata. Naslov njegove knjige „Ship of Fools“ iz 2018. inspirisan je istoimenom pesmom ovog benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari