„Treba da pokažemo poštovanje prema Italiji“, rekao je Junker u intervjuu za medijsku grupu Funke Mediengrupe, dan pošto je zakletvu položila nova italijanska vlada sastavljana od antisistemskog Pokreta pet zvezdica i krajnje desničarske Lige.

Vladu vodi Đuzepe Konte, pravnik potpuno nov u politici koji treba da primeni program protiv štednje i za bezbednost, oko koga su se dve partije složile pre dve nedelje.

Upitan o ogromnom dugu Italije, Junker je rekao da nije za to da se Rimu drži lekcija.

„Mnogo se to radilo sa Grčkom, i posebno od strane zemalja nemačkog govornog područja“, u vreme grčke krize rekao je Junker.

On je rekao da ne treba ponoviti greške napravljene s Atinom, posebno kada je premijer Aleksis Cipras, vođa radikalno leve Siriza partije došao na vlast početkom 2015. godine.

„Dostojanstvo grčkog naroda bačeno je pod noge. To ne treba da se ponovi sada sa Italijom“, rekao je predsednik Evropske komisije.

Rekao je da se zalaže za to da se mirno deluje i da ne želi uopšte da se meša u pitanja italijanske unutrašnje politike.

Junker je rekao da jako ceni italijanskog predsednika Serđa Matarelu ali da oko italijanske političke krize nije s njim razgovarao.

„Čestitam sebi što nisam intervenisao iako je izazov bio veliki. Italijani imaju istančanu percepciju onoga što je dobro za njihovu zemlju i izaći će iz toga“, rekao je Žan-Klod Junker.

Italijanski predsednik je u prvom trenutku odbio da prihvati prvi predloženi sastav vlade Đuzepea Kontea zbog ministra finansija koji je bio protiv EU.