Južna Koreja pozvala Severnu da ponovo otvori direktne linije komunikacije 1Foto: Shutterstock

Južna Koreja pozvala je Severnu Koreju da ponovo uspostavi direktne linije komunikacije dan pošto je Sever ponovio ponudu o otvaranju pregovora pod određenim uslovima.

Moguće je da će Severna Koreja pokušati da dobije neke ustupke oko dve nedelje pošto je izvođenjem svoje prve raketne probe u šest meseci podigla tenzije.

Severna Koreja se dva puta obratila Južnoj Koreji navodeći da je otvorena za pregovore ako se ispune uslovi.

Kim Jo Džong, moćna sestra severnokorejskog vođe Kim Džong Una, rekla je juče da dve Koreje mogu da preduzmu korake ka pomirenju ako Južna Koreja odustane od „neprijateljske politike“ i „dvostrukih standarda“.

Nije konkretno rekla kakve korake očekuje od Južne Koreje. Neki stručnjaci kažu da Severna Koreja hoće da njen južni sused odigra ulogu i izdejstvuje ublažavanje sankcija SAD, dobijanje pomoći ili dobijanje drugih ustupaka kao što je međunarodno priznanje kao zemlja sa nuklearnim oružjem.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je danas da visoko vrednuje izjavu Kim Jo Džong pošto se Seul stalno zalaže za postizanje denuklearizacije i mira na Korejskom poluostrvu kroz dijalog.

U saopštenju se navodi da bi prekinute prekogranične komunikacione veze trebalo brzo da se reaktiviraju da bi se promovisala stabilna komunikacija dve podeljene zemlje. Dodaje se da se Seul nada da će dve Koreje moći da nastave pregovore o mnogim otvorenim pitanjima.

Ponovno uspostavljanje linija se odnosi na komunikacione kanale dve zemlje putem telefona i telefaksa, koji su uglavnom bili neaktivni više od godinu dana.

Dve Koreje su kratko obnovile komunikacije preko tih kanala na dve nedelje letos, ali je Severna Koreja odbila da nastavi razmenu poruka kada je Seul održao godišnje vojne vežbe sa Vašingtonom.

Ranije ovog meseca Severna Koreja izvela je probe balističkih i krstarećih raketa prvi put od marta, kada je pokazana sposobnost za napad na Južnu Koreju i Japan, dva ključna saveznika SAD.

Severna Koreja i dalje održava moratorijum na testiranje balističkih raketa dugog dometa koje mogu da stignu do Amerike, što ukazuje da želi da zadrži mogućnost budućih diplomatske kontakte sa SAD.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.