Kako je Kuba uspela da razvije čak četiri verzije cepiva protiv korone 1Foto: EPA-EFE/ YANDER ZAMORA

Dok se vlasti evropskih i svetskih zemalja bore da dođu do neophodnih količina vakcina protiv kovida 19, uz neku vrstu prećutnog zajedničkog konsenzusa da su najtraženije uglavnom američko-nemački Fajzer-Biontek, američka Moderna i britansko-švedska AstraZeneka, malo je poznato da jedna siromašnija zemlja paralelno razvija čak četiri verzije cepiva protiv virusa korona, a to je Kuba.

Isto tako nezapaženo je prošla i vest da su kubanski državni Institut za vakcinaciju Finlej i iranski Pasterov institut početkom ovog meseca sklopili sporazum o saradnji na ispitivanju najnaprednije od četiri potencijalne vakcine, čiji je naziv Suveren 2.

Kuba se nada da će ove godine proizvesti oko sto miliona doza svoje vakcine protiv virusa korona i vakcinisati svoje celokupno stanovništvo, izjavio je za agenciju AFP Visente Veres, direktor Instituta Finlej, gde se radi na razvoju dva od četiri projekta vakcina koje su u kliničkim ispitivanjima.

– Imamo kapacitet za proizvodnju sto miliona doza cepiva tipa Suveren 2 koja je najnapredniji kandidati ako sve bude u redu, ove godine će biti vakcinisano čitavo stanovništvo Kube, rekao je Veres. Ova vakcina već je ušla u takozvanu „fazu 2b“ kliničkih ispitivanja ispitivanja na 900 dobrovoljaca. Ako rezultati budu dobri, u martu će ući u „fazu 3“, poslednju pre odobrenja, sa 150.000 dobrovoljaca. Druga kubanska vakcina, Suveren 1, koja je sada u „fazi 1“ ispitivanja, u februaru bi trebalo da pređe u narednu i bude testirana na ljudima koji se oporavljaju od bolesti.

„U februaru ćemo početi i kliničko ispitivanje na pedijatrijskoj populaciji, tako da se vakcina može primenjivati i na decu“, rekao je Veres i dodao da je cilj pokretanje opšte vakcinacije Kubanaca u prvoj polovini godine.

Prema njegovim rečima, vakcina će biti besplatna, ali ne i obavezna, a „kao opcija“ će biti ponuđena i turistima koji posećuju to ostrvo.

Treća i finalna faza ispitivanja vakcine Suveren 2 sprovodiće se istovremeno na Kubi i u Iranu – osim na 150.000 stanovnika Havane, ona će biti testirana i na 50.000 iranskih dobrovoljaca.

„Slobodna Dalmacija“ navodi zanimljiv podatak da je jedan od razloga što su kubanske vlasti sklopile ovaj sporazum s Iranom to što zbog uspešnog upravljanja pandemijom Kuba ima nisku stopu zaraze, tako da zaraženih građana nema dovoljno da bi se moglo završiti istraživanje i da bi ono imalo statističku snagu.

Zbog toga su posegnuli za „izvorom“ zaraženih u Iranu, gde ih ima najviše na čitavom Bliskom istoku.

Iako od nedavno raste broj slučajeva zaraze, Kuba je i dalje jedna od najmanje pogođenih pandemijom u svom regionu, sa ukupno oko 19.000 slučajeva, uključujući 180 smrtnih, na 11,2 miliona stanovnika.

Kako piše Galf njuz (gulfnews.com), Hose Moja iz SZO ističe da Kuba ima mnogo iskustva u ovoj oblasti i proizvodi gotovo 80 odsto svojih vakcina.

Zbog američkog embarga, ova zemlja je često bila primorana da sama razvija i pravi svoje lekove i vakcine.

Uz to, kako je priznao Visente Veres, „za siromašnu zemlju poput Kube, kupovina vakcine koja je potrebna za naš narod, predstavlja ekonomski problem“.

Uskoro i vakcina u spreju

Osim ovih vakcina u različitim fazama kliničkih ispitivanja su još i Abdala i Mambisa, na čijem razvoju radi kubanski Centar za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju (CIGB). Prve tri se daju injekcijom, dok je četvrta u vidu spreja za nos. Ako bilo koja od njih dobije konačno odobrenje, biće to prva vakcina protiv kovida 19 napravljena i proizvedena u Latinskoj Americi.

Više lekara nego cela Afrika

Uprkos već 60 godina dugoj američkoj ekonomskoj blokadi (što je najduži embargo u istoriji čovečanstva) koja je devastirala životni standard kubanskih građana, čak dve trećine Kubanaca ima neku vrstu višeg obrazovanja, a pritom je naročita pažnja usmerena na razvoj studija medicine, tako da i kubanski zdravstveni sistem spada u najbolje na svetu. Kuba ima najrazvijenije javno zdravstvo u Latinskoj Americi, kao i daleko najveći broj lekara po glavi stanovnika. Još pre deset godina broj kvalifikovanih lekara na Kubi premašio je 70.000 (kompletna Afrika ih je tada imala 50.000), a na kubanskim fakultetima trenutno studira 25.000 budućih doktora medicine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Kako je Kuba uspela da razvije čak četiri verzije cepiva protiv korone”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.