Kako je pandemija uticala na proizvodnju pice u Italiji? 1Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Napulj je prepun picerija koje su u doba korone zatvorene. To teško podnose vlasnici i zaposleni, ali i brojni Italijani koji se kod kuća dovijaju da naprave picu približno dobru kao ono na šta su navikli.

Prema zvaničnim podacima, u Italiji ima 76.457 radnji koje zarađuju od najčuvenijeg italijanskog testa – od picerije do onih koji isporučuju pice.

Nije iznenađenje da je na vrhu liste jugozapadni region Kampanija na koji otpada 16 odsto ovih radnji. Za proizvođače pice i građane ovog područja su pandemija i mere izolacije veliki ekonomski problem, ali i udar na identitet.

Neki od pica-majstora se okreću društvenim mrežama gde prikazuju svoje veštine i dele recepte.

Eriko Porcio, majstor iz Napulja i vlasnik šest picerija sa šezdesetak zaposlenih, na Fejsbuku beleži gotovo pola miliona pregleda dnevno kada objavi video-vodič kroz spravljanje pice.

„To znači da su ljudi zbilja u svojim kućama i da imaju potrebu da naprave picu“, kaže Eriko.

Kako je pandemija uticala na proizvodnju pice u Italiji? 2
Neka lepša vremena, pre korone Foto: EPA-EFE/CESARE ABBATE

Kaže da većina preduzetnika i majstora koji žive od pice podržava mere protiv pandemije, ali da uglavnom finansijski ne mogu da izdrže sunovrat biznisa.

„Oni koji su uštedeli nešto novca mogu da izdrže mesec ili dva, ali ostali su već u ozbiljnom problemu.“

Kad imaš majstora u kući

Vlada je ponudila pomoć ljudima koji gube posao ili čiji su biznisi ugroženi.

„Predao sam potrebnu dokumentaciju krajem marta, ali bih više voleo da radim“, kaže Ediđio De Ćičo, pica-majstor iz Kvindičija nadomak Napulja.

Nada se da će restorani biti otvoreni ovog meseca. „Najviše mi nedostaje kontakt sa ljudima. Zbog njih još više volim ono što radim.“

Ediđio u međuvremenu pravi pice za porodicu kod kuće.

„Ovih dana bi u Kampaniji ljudi sve dali da imaju pica-majstora u kući. Moj prijatelj je hteo da bude kod mene u samoizolaciji“, kaže on kroz smeh.

U ovom kraju je tradicija da se makar jednom sedmično jede u piceriji. U regionu Vezuva jedna picerija dolazi na svakih 335 stanovnika.

Kako je pandemija uticala na proizvodnju pice u Italiji? 3
Foto: EPA-EFE/CESARE ABBATE

„Mnogo je nostalgije za picom. Pokušavamo da je napravimo kod kuće, ali to se ne može porediti sa onim što smo navikli da jedemo“, kaže nam Roberta Espozito (36) koja živi nadomak Napulja.

Pica će pobediti

Industrija pice je znatno rasla u poslednjoj deceniji, baš kao i profiti. Ali ekonomski oporavak će se verovatno krčkati polako.

„Pica je u Napulju postala navika poput kafe. To se neće promeniti“, kaže Porcio.

„Ali ograničenja koja će ostati i kad se restorani otvore znače da će biznis-model morati da se menja. Svi ćemo morati da uvedemo rezervacije i da više nudimo hranu za poneti. Moramo da se prilagodimo tako da mušterijama bude što udobnije“, dodaje ovaj vlasnik restorana.

Pica-majstor De Ćičo oduševljen je što Italijani na internetu tragaju za najboljim receptima i dokazuju ljubav prema pici iako često nemaju sve sastojke kod kuće.

„Zbog toga smo mi pica-majstori ponosni i znamo da će, kad se ovo završi, pica biti još omiljenija nego što je bila.“


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari