Foto: ANTONIO BAT / EPA

Jučerašnja konferencija za štampu njegovog konkurenta u drugom krugu, bivšeg hrvatskog ministra unutrašnjih poslova i sada agilnog šefa Odbora za bezbednost Hrvatskog sabora Ranka Ostojića ličila je pre na očajnički istup čuvenog Kalimera iz crtanih filmova nego poslednji ozbiljan pokušaj da stranačke tokove preokrene u svoju korist. Između dva kruga glasanja, na stranu Bernardića, čiju su kandidaturu najpre podržali najuticajniji stranački protivnici Zorana Milanovića Zlatko Komatina, Željka Antunović, Rajko Ostojić, prešli su i Milanoviću verni kadrovi na čije glasove je Ranko Ostojić, očito brzopleto, računao do kraja. Ostojić ih je juče optužio za trgovanje glasovima u šatoru pobednika.

Socijaldemokratska partija Hrvatske je neočekivano dosta ubedljivo izgubila na nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima u toj zemlji i prva sledeća prilika da se vrati u političku igru su lokalni izbori na proleće sledeće godine. Najveći izazov za SDP je Zagreb, nekada tvrđava socijaldemokrata u kome je SDP na poslednjim parlamentarnim izborima izgubio dosta od nekadašnje komotne biračke podrške. Tu bi kandidat SDP trebalo da pobedi već zabetoniranog Milana Bandića.

U Zagrebu smo sa 43 odsto podrške pali na 25 odsto, juče je Ostojić (uzalud) optuživao Bernardića. “Gdje ide SDP ako je u takvom stanju najveća organizacija. Možda zaista pate za Bandićem?”, žalio se Ostojić.

Iako dugogodišnji šef zagrebačkih socijaldemokrata, Davor Bernardić nije bio po volji Zoranu Milanoviću i njegov sadašnji uspeh u borbi za ključnu stranačku poziciju ima se zahvaliti želji dela SDP-a da napravi jak otklon prema Milanoviću. On je svojevremeno ponizio šefa zagrebačkih socijaldemokrata kandidujući za gradonačelnika Zagreba uglednog lekara, ali neharizmatičnog političara Rajka Ostojića. Ostojić je tada požnjeo katastrofu, a sada je najsnažnija podrška Bernardiću i, u slučaju pobede, najozbiljniji kandidat za njegovog zamenika. Ni u SDP ne veruju da bi Bernardić mogao ozbiljnije da ugrozi Bandića, pa je on sam već najavio da se u takvu avanturu neće ni upuštati nego će se posvetiti sređivanju stranke posle septembarskog izbornog potopa. U tome su mu se, vajkao se i Ranko Ostojić, sada pridružili i oni njeni članovi koji su Milanoviću dogovarali čuveni sastanak s ratnim veteranima na kome su izrečene reči “koje su uvrijedile veliki broj građana ne samo srpske nacionalnosti” i SDP-u odnele “tisuće i tisuće glasova”.

Ovog trenutka se ne vidi niko u SDP ko bi ozbiljnije mogao da izađe na crtu Bandiću. Bernardić nije jedini koji je već demantovao da će se u nešto slično lično upustiti. Teško da bi tu nešto više mogao da postigne i rođeni Splićanin Ranko Ostojić. Na njihovu sreću, ne izgleda ni da HDZ u tom pogledu stoji bolje, a njen najistaknutiji zagrebački član Andrija Mikulić neki dan je propao s predlogom da se ime Josipa Broza na najlepšem zagrebačkom trgu zameni nekim prikladnijim, recimo imenom Franje Tuđmana. Ali HDZ, za razliku od SDP-a, dobija deo ogromnog zagrebačkog kolača pomažući Bandiću u vladanju gradom.

Nije nemoguće da dve velike hrvatske političke stranke pokušaju da stanu iza dve već najavljene kandidatkinje za zagrebačku gradonačelničku poziciju: bivša uspešna Bandićeva zamenica, poznata hrvatska ekonomistkinja Sandra Švaljek i bivša ministarka iz Hrvatske narodne stranke Anka Mrak Taritaš imaju, zasad, mnogo više šansi od bilo kog kandidata SDP-a ili HDZ-a.

Pored svih kontroverzi, hapšenja i sudskog postupka koji se protiv njega vodi, u Zagrebu je 15 godina na vlasti gradonačelnik Milan Bandić, bivši socijaldemokrata, a od 2009. godine i izbacivanja iz SDP-a samostalan i uspešan lokalni politički igrač. Njegova socijaldemokratska prošlost ne olakšava posao nijednom kandidatu SDP-a, a njegova gradonačelnička aktivnost, koju neki opanjkavaju kao populističku, još manje. U očima Zagrepčana, Bandić je veći socijaldemokrata od onih koji taj naziv nose. U Zagrebu je teško naći osobu, među onima koje se aktivno ne bave politikom, da neće imati reči hvale za Bandićeve gradske učinke, i grimasu nezadovoljstva za način na koji ih postiže. Na šta bi najviše mogli da računaju njegovi eventualni izazivači? Samo na zamor biračkog materijala, kaže za Danas Anđelko Milardović, direktor Instituta za evropske i globalizacijske studije.