Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Zamenik ministra pravde Žan de Đu Momo je upozorio uhapšenog lidera opozicije Morisa Kamta da vodi narod Bamileke da doživi sudbinu sličnu Jevrejima ubijenim u Drugom svetskom ratu. Obojica potiču iz tog naroda.

„U Nemačkoj je postojala vrlo bogata zajednica koja je posedovala svu ekonomsku moć“, rekao je zamenik ministra u nedelju u programu javne Kamerunske radio televizijske mreže (Crtv).

On je ocenio da su „oni (Jevreji) bili toliko arogantni da je nemački narod bio frustriran“.

„Onda je jednog dana izvesni Hitler došao na vlast i stavio ih u gasne komore. Obrazovani ljudi kao gospodin Kamto bi trebalo da znaju kuda vode svoj narod“, rekao je Momo.

Bivši ministar Moris Kamto je uhapšen 28. januara. Organizacije za ljudska prava su osudile njegovo hapšenje.

Analitičari kažu da ga vlasti smatraju pretnjom jer tvrdi da je prevarom ostao bez funkcije predsednika na prošlogodišnjim izborima.

Vlada Kameruna se distancirala od zamenika ministra zbog gneva Izraela.

„Vlada Republike Kamerun bi želela da naglasi da je taj ministar govorio u svoje ime“, naveo je ministar za komunikacije Rene Emanuel Sadi u saopštenju za štampu.

Vlada osuđuje tu izjave zamenika ministra ali nije rekla da li će biti kažnjen.

Izraelska ambasada u Kamerunu je u ponedeljak oštro osudila izjavu zamenika ministra za koju je rekla da „predstavlja prećutno opravdanje Holokausta koje je počinila nacistička Nemačka“.

Povezani tekstovi