Kamiondžije zaglavljene u Doveru počele da prelaze u Francusku 1Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Kamiondžije i putnici danima zaglavljeni u britanskoj luci Dover danas su počeli da prelaze u Francusku, jer je Pariz odlučio da delimično otvori granice s Velikom Britanijom, zatvorene zbog zabrinutosti zbog novog soja korona virusa koji se pojavio u Engleskoj.

Kamioni su se tokom dana polako kretali ka trajektima i vozovima koji povezuju Veliku Britaniju i Francusku, dok su vlasti proveravale da li vozači imaju negativan test na korona virus, neophodan za prelazak granice.

Ipak, oko 5.000 kamiondžija i danas je zaglavljeno u čekanju da pređu Lamanš, pošto rezultati testova na korona virus sporo stižu.

Kroz podmorski železnički tunel koji spaja Veliku Britaniju i Francusku danas je otišlo najmanje 1.200 kamiona.

Britanske vlasti su navele da su na korona virus pozitivne bile samo tri od 2.367 testiranih osoba u Doveru do danas posle podne.

Zvaničnici su upozorili da bi zastoj mogao da potraje danima, zbog čega će mnoge kamiondžije provesti Božić u vozilima.

Desetine država obustavile su prošlog vikenda saobraćaj sa Velikom Britanijom jer je premijer Boris Džonson uveo oštrije mere u Londonu i delovima na jugu Engleske, gde se pojavio novi soj korona virusa koji se znatno brže prenosi od dosadašnjih. Kina i Brazil su danas objavili da obustavljaju letove sa Velikom Britanijom.

Uprkos oštrijim merama, broj novozaraženih i dalje beleži nagli rast, naročito u Londonu i okolnim oblastima.

Procena je da bi polovina svih novih infekcija u Velikoj Britaniji mogla da bude posledica novog soja korona virusa, opasnog jer se brzo širi, dok za sada nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.