Kanada legalizovala prodaju i korišćenje kanabisa 1Foto: Pixabay / ElasticComputeFarm

Kanada je, nakon Urugvaja, postala druga zemlja u svetu koja je legalizovala kanabis, a prodaja je počela u ponoć, prenosi RSE.

Slobodno tržište kanabisa je otvoreno, iako postoje pitanja u vezi sa uticajem na zdravlje stanovništva, zakon i javnu sigurnost.

Petnaest miliona domaćinstava primilo je obaveštenja o novim zakonima i informacije iz kampanje koja je vođena na nacionalnom nivou, preneo je BBC.

I dalje postoji bojazan, naročito u vezi sa time da li je policija spremna sprečiti vožnju pod uticajem marihuane. Kanadske provincije mesecima su se pripremale za ukidanje zabrane kanabisa.

Urugvaj je do sada bio jedina država koja je legalizoavala ovu drogu, a Portugalija i Holandija su je dekriminalizovale.

Provincije su odgovorne za definisanje detalja o tome koliko se marihuane može kupiti i konzumirati pod njihovom jurisdikcijom.

Radnje u provinciji Newfoundland, na krajnjem istoku Kanade, otvorile su se u ponoć i prve počele legalno prodavati kanabis.

Ontario, najmnogoljudnija provincija, dobiće prve radnje sa marihuanom tek na proleće, ali će stanovnici moći naručivati kanabis putem interneta.

Britanska Kolumbija, jedna od provincija sa najvišom stopom upotrebe kanabisa, imaće od danas samo jednu specijalizivanu radnju.

Oko 15 odsto Kanađana konzumira kanabis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.