Kašogi u poslednjoj kolumni: Arapskom svetu najviše treba sloboda govora 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Američki list Vašington post objavio je novu kolumnu nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija u kojoj on upozorava da je vladama na Bliskom istoku „data potpuna sloboda da nastave s ućutkivanjem medija u sve većem obimu“.

List je kolumnu objavio noćas, 16 dana otkako je Kašogi poslednji put viđen, kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu gde je došao po dokumenta koja su mu bila potrebna za ženidbu.

Turske vlasti tvrde da je Kašogi ubijen u konzulatu, što Rijad negira.

Kolumna je objavljena nekoliko sati pošto je turski list Jeni Šafak naveo da su zvaničnici Saudijske Arabije prvo odsjekli prste Khashoggiju, a potom mu i odrubili glavu u konzulatu, dok ga je verenica čekala ispred, navodi AP.

Urednica rubrike Globalna mišljenja Vašington posta Karen Atija navela je uz kolumnu da je taj tekst dobila od Khashoggijevog prevodioca i pomoćnika dan pošto je on nestao.

Khashoggi je počeo da piše za rubriku u septembru 2017. godine, a u kolumnama je kritikovao saudijskog princa Mohammada bin Salmana (Mohamad), smer kojim se kreće Saudijska Arabija i njene konkretne poteze.

U kolumni „Sloboda govora je ono što arapskom svijetu najviše treba“, Kašogi je pomenuo hapšenje poznatog pisca koji je govorio protiv saudijskih vlasti i preuzimanje kontrole nad jednim novinama od egipatske vlade.

„Ove akcije više nemaju za posledicu kritiku od međunarodne zajednice. Umesto toga, ovi potezi mogu dovesti do osude posle koje brzo sledi ćutanje. Kao rezultat, arapskim vladama je data potpuna sloboda da nastave s ućutkivanjem medija u sve većem obimu“, napisao je Kašogi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari