Kina posle pada rakete u Poljskoj pozvala 'sve uključene strane' da ostanu smirene i uzdržane 1Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kina je pozvala „sve uključene strane“ da ostanu smirene i uzdržane, posle informacija o padu rakete ruske proizvodnje u Poljskoj, kada su stradale dve osobe a poljska vojska stavljena u stanje pripravnosti.

„U sadašnjoj situaciji sve uključene strane treba da ostanu smirene i pokažu uzdržanost da bi se izbegla eskalacija“, rekla je na redovnoj konferenciji za novinare Mao Ning, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je danas da je „malo verovatno“ da je raketa koja je pala u Poljsku, zemlju članicu NATO, ispaljena iz Rusije ali je obećao podršku za poljsku istragu o, kako je naveo, „raketi ruske proizvodnje“.

Bajden je ovo rekao posle sazivanja „hitnog“ sastanka lidera zemalja Grupe sedam i NATO-a u Indoneziji jutros radi konsultacija oko eksplozije koja se dogodila juče popodne u istočnom delu Poljske blizu ukrajinske granice. Svetski lideri nalaze se na Baliju gde se danas završava samit G20 najvećih svetskih ekonomija.

Preliminarne procene sugerišu da je ukrajinska protivvazdušna odbrana ispalila raketu koja je usmrtila dvoje ljudi u Poljskoj, izjavila su danas tri neimenovana zvaničnika SAD na koje se pozvao AP.

Moskvaje ranije saopštila da se radi o provokaciji, demantujući da je Rusija ispalila raketu koja je pala u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari