Foto: EPA/ FELIPE TRUEBA

Suzbijanje klimatskih promena je globalni konsenzus i „Kina će sa mnogo truda, korak po korak, postojano ići ka cilju zacrtanom za 2030“, kazao je Li na konferenciji za štampu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sutradan su u Briselu premijer Li i predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije (EK) Donald Tusk i Žan Klod-Junker potvrdili rešenost da smanje potrošnju fosilnih goriva, dalje razvijaju zelene tehnologije i doprinesu fondovima za pomoć zemljama u razvoju kako bi smanjile emitovanje štetnih gasova. Lideri EU i Kine će, zajedno sa Kanadom biti u septembru domaćini ministarskog sastanka o sporazumu o klimatskim promenama.

Ćai Kimin, stručnjak Nacionalnog centra za strategiju klimatske promene pri Nacionalnoj komisiji za razvoj i reformu (NDRC) u Pekingu, rekao je da su izjave premijera Lija u Evropi u skladu sa stavom Kine o suzbijanju klimatskih promena. Ćai je naveo da je i predsednik Si Đinping u januaru ove godine na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu pozvao čovečanstvo na napore za suzbijanje globalnog izazova.

„Kina i EU će ojačati veze u pogledu klimatskih promena i, usled povlačenja SAD, preuzeti vođstvo u bavljenju promenama u toj oblasti“, ocenio je za Ženmin žibao, glasilo Komunističke partije Kine, Đang Bei, saradnik Evropskih studija na Kineskom institutu za međunarodna proučavanja.

Za to vreme Njujork tajms je mišljenja da je jednostranom odlukom, Tramp „stvorio vakuum u globalnom vođstvu što pruža, saveznicima i protivnicima, obilje mogućnosti da preurede strukturu svetske moći. NJegova odluka je možda najveći strateški poklon Kinezima, koji željno čekaju da popune praznine koje Vašington ostavlja po svetu“.

List podseća da je Trampova odluka usledila „samo nekoliko dana pošto je odbio da saveznicima potvrdi privrženost SAD njihovoj bezbednosti. On je nekoliko meseci ranije napustio trgovinsko Transpacifičko partnerstvo smišljeno da SAD postavi u centar trgovinske grupacije za nadmetanje – neki tvrde i obuzdavanje – narastajuće moći Kine“, naveo je Njujork tajms.

Kina se godinama muči sa zagađenim vodama i vazduhom i smatralo se da zaostaje u bavljenju klimatskim promenama. No vlasti ulažu u razvoj zelene energije kao alternative fosilnim gorivima, smatranih vinovnikom promena klime.

„Potrošnja uglja opada u protekle tri godine i kinesko emitovanje ugljen-dioksida (CO2) je uveliko stabilizovano“, kazala je Barbara Finamor, direktor za Aziju u Savetu za odbranu nacionalnih resursa u Vašingtonu.

Stručnjaci kažu da je napredak Kine u smanjivanju vlastitih emisija toliko dobar da ta zemlja ima mogućnosti da preuzme palicu od povlačećih SAD. Drugi, međutim, smatraju da Kina ne želi da se suviše brzo predstavi kao vođa.

Global tajms, jedno od izdanja Ženmin žibaoa, najuticajnijeg medija u Kini, poručio je da stav te države prema Pariskom sporazumu „nije povezan sa geopolitikom. Kina nije zainteresovana za rasprave o liderstvu u borbi protiv klimatskih promena. Bez obzira kako se SAD budu bavile tim pitanjem, Kina treba da se usredsredi na vlastite napore za ostvarenje obećanja da će dostići vrhunac emitovanja gasova pre 2030“, navelo je uredništvo u komentaru.