Ilustracija Foto: Pixabay/ Olichel

Razlog tome je, kako prenosi RTCG, osnivanje novog regulatornog tela pod nazivom Državna administracija za štampu i publikacije, koja je zabrinuta zbog nasilja i zavisnosti od kockanja među mladim ljudima.

Dobijanje pristupa kineskom tržištu igara koje je najveće na svetu može ubuduće predstavljati veoma težak zadatak za autore. Ipak, vlada je odlučila da prestane da  odobrava nove igre zbog straha da će iskvariti mlade ljude, zbog političkih razloga i još nekih stvari. Zabrana pokera i Mahjong igara će verovatno najviše odjeknuti, jer skoro 37 odsto igara odobrenih 2017. godine spadaju u tu kategoriju. Osim toga, tvorci igara moraju da uvedu sisteme protiv zavisnosti za igre.

Najveći problem je zavisnost maloletnika od igara. Kina je uvela pravila protiv zavisnosti za PC igre još 2007. godine koja ograničavaju vreme i količinu novca koju maloletnici mogu potrošiti u igri. Zakon se sada proširio i  na mobilne igre pa ga tvorci primenjuju.

Krv u igrama je već zabranjena, ali su tvorci to pravilo zaobišli pa su promenili crvenu boju krvi u npr. zelenu. Međutim, sada su sve boje krvi zabranjene.

Kako bi se osigurala primena zakona, vlada je osnovala Online Game Ethics Committee prošle godine koji će proveravati da li su igre „zdrave i korisne“. Prošle godine je vlada odobrila mali broj igara, a mnoge je odbila tražeći promene. Malo je onih koji su dobile dozvolu bez ikakvih uslova.

Veliki tvorci poput Tencenta i NetEasea kojima pripadaju igre PUBG, Monster Hunter: World, World of Warcraft i Overwatch neće imati problema s novim pravilima.

Povezani tekstovi