Kineske aplikacije trn u oku Amerike 1Foto: Pixabay/Solenfeyissa

Sjedinjene Države su u sredu saopštile da žele da uklone još kineskih aplikacija za pametne telefone iz američkih prodavnica aplikacija i da spreče kineske provajdere da pružaju usluge američkim kompanijama.

Ovo saopštenje je deo obnovljenih napora da se kineska tehnologija istisne sa američkih tržišta i proizvoda, piše politico.eu.

Kako portal navodi, državni sekretar SAD Majk Pompeo je predstavio planove koji pokazuju da SAD žele da prošire kampanju koju su pokrenule protiv telekomunikacionog giganta Huaveja i aplikacije TikTok s ciljem da degradiraju učestvovanje Kine u globalnoj tehnološkoj industriji.

„Želimo da kineske aplikacije u koje nemamo poverenja budu uklonjene iz američkih prodavnica aplikacija“, rekao je Pompeo novinarima, dodajući da „aplikacije poput TikToka, WeChata i drugih predstavljaju velike pretnje po lične podatke američkih državljana, a da ne spominjemo oruđe za cenzuru sadržaja (KP Kine)“.

On je napomenuo da SAD žele da spreče proizvođača telefona Huavej i da predinstalira popularne američke aplikacije.

Američka vlada, takođe, želi da spreči da podaci američkih građana i intelektualna svojina kompanija budu u „klaud sistemima kojima rukovode kompanije kao što su Alibaba, Bajdu, Čajna mobajl, Čajna telekom i Tencent“, rekao je Pompeo.

Politico.eu ukazuje da nije poznato po kojoj zakonskoj osnovi SAD mogu da spreče kineske provajdere da nude usluge u SAD i drugim zemljama i koje mere Vašington može da preduzme da to sprovede u delo.

Takvi planovi pokazuju jasan razlaz s dugogodišnjom politikom prema kojoj internet treba da bude globalan, otvoren i međuoperativan, primećuju stručnjaci.

„Ovde SAD u suštini kažu da će razgranati internet“, rekao je Pol Triolo, šef geotehnologije u političkoj obaveštajnoj firmi Jureiža grup.

„One prisiljavaju kompanije da stanu na nečiju stranu, da biraju između ‘plavog’ lanca snabdevanja i ‘crvenog’ lanca snabdevanja“, rekao je, nazvavši to „prelaženjem preko granica tolerancije globalnog interneta“.

Za SAD će biti izazov da slične zemlje pridobiju na svoju stranu kada je reč o sprovođenju njihovih planova.

Posebno kada je reč o Evropi se ta inicijativa kosi s dugogodišnjim stavom da vlade treba da „štite pristup i otvorenost, da poštuju i štite osnovna onlajn prava i da održavaju pouzdanost i međuoperativnost interneta“, naznačeno je u Strategiji EU za sajberbezbednost iz 2013. kao i na drugim mestima.

SAD i evropske vlade su imale slične stavove u prošlosti u Ujedinjenim nacijama, kritikujući Peking zbog cenzure interneta i kontrole nad softverom koji se koristi u Kini.

Kako je najavljeno, Pompeo će sledeće nedelje posetiti Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbe o zabrani transakcija sa vlasnicima aplikacija Vi čet (WeChat) i TikTok u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.