Kineski ministar spoljnih poslova potpisao u Italiji dva trgovinska sporazuma 1Foto: Beta/AP/Andrew Medichini

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je u utorak turneju po pet evropskih zemalja počeo u Italiji, i u ​​Rimu potpisao dva trgovinska sporazuma.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Maio rekao je da je jedan sporazum o isporuci prirodnog gasa firmi „Snam“, najvećem operateru gasovoda u Evropi, a drugi o izvozu italijanskih prehrambenih proizvoda u Kinu.

„Pored toga, postoje važna partnerstva u sektoru energetike i transporta“, rekao je Di Maio na konferenciji za štampu.

Na svom prvom putovanju van Kine od izbijanja pandemije korona virusa, Vang će iz Rima za Holandiju, Francusku, Nemačku i Norvešku.

„Ujedinjena, stabilna i prosperitetna Evropa važna je za ceo svet“, prokomentarisao je pred novinarima Vang koji želi da „učvrsti“ odnose EU i Kine.

Taj je odnos pretrpeo je „provokaciju i štetu koju su mu nanele spoljašnje sile“, dodao je ne pominjući Sjedinjene Države.

„Kina ne želi Hladni rat“ sa zemljama koje gledaju samo „svoje privatne interese“, dodao je, ocenivšći da bi to predstavljalo „korak istorije unazad“.

Tokom Vangove posete Rimu, pomenuto je pitanje represije u Hongkongu, a u glavnom gradu Italije istovremeno je bio hongkonški aktivista Natan Lo da bi od italijanske vlade tražio da osudi kršenje ljudskih prava.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Kineski ministar spoljnih poslova potpisao u Italiji dva trgovinska sporazuma”

    • Italija je mnogo toga osim što je NATO članica. NATO sa druge strane nije samo Trumpov SAD. Ne verujem da je, ili bar ne bi trebao biti, cilj NATO-a konfrotacija sa svima pa i ostalim super-silama. Valjda civilizacija u 21 veku nije zakon jačeg. Naravno da Kina nije demokratska država, kao ni Saudijska Arabija i mnoge druge zemlje koje su partneri NATO-a. Trebamo se boriti da planeta zemlja bude bolje mesto za život, ali ne selektivno i, naravno, da NATO nema tapiju na to.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.