Kineski spasilački tim stigao u Tursku 1Foto: BETAPHOTO (AP Photo/Hussein Malla)

Na zahtev turske vlade, spasilački tim sastavljen od 82 člana, koji je poslala kineska vlada, stigao je na aerodrom u gradu Adani na jugu Turske jutros oko 3.30 po lokalnom vremenu posle 10 sati leta.

Posle susreta sa predstavnicima lokalne vlade, kineske ambasade u Turskoj, Ujedinjenih nacija i drugih relevantnih agencija, spasilački tim će odlučiti o ciljevima misije, a zatim izvršiti misiju po potrebi, od spasavanja osoblja, medicinskog spasavanja, procena razvoja katastrofe, i uspostavljanja „mobilne bolnice“, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Kineska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (CIDCA) objavila je u utorak hitnu pomoć Turskoj i Siriji nakon snažnih zemljotresa koji su potresli te zemlje u ponedeljak.

Prva grupa hitne pomoći Turskoj vredna je 40 miliona juana (5,9 miliona dolara), uključujući pomoć kroz spasilačke i medicinske timove, kao i pružanje hitno potrebnih materijala za pomoć, rekao je Deng Boking, zamenik šefa CIDCA.

„Kina takođe koordinira pružanje hitno potrebne pomoći Siriji i ubrzava tekući program pomoći u hrani“, dodao je.

Prvi kineski odred za civilnu pomoć, Ramunion Rescue, otputovao je u utorak za Tursku iz svoje baze u Hangdžouu, u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijangu, a očekuje se da će u sredu stići u delove zemlje pogođene zemljotresom.

CIDCA je u ponedeljak saopštila da je Kina spremna da pruži humanitarnu pomoć Turskoj i Siriji nakon zemljotresa. Kinesko društvo Crvenog krsta takođe je najavilo pružanje hitne pomoći od 200.000 dolara za Tursku i Siriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.