Foto: EPA/ WU HONG

Si Đinping je u ponedeljak na otvaranju foruma Kine i Afrike o saradnji obećao 60 milijardi dolara afričkim državama, što se poklapa s fondovima koji su ponuđeni na poslednjem samitu u Johanesburgu 2015. Afričke države koje nastoje da restrukturiraju svoj dug s Kinom služe kao „pokazatelj realnosti“ kada je reč o vezama Pekinga s kontinentom, piše Rojters, iako većina afričkih država i dalje smatra da je uzimanje zajma od Kine najbolji način da razviju svoju ekonomiju.

„Ako bolje pogledamo ove afričke zemlje koje su u ogromnim dugovima, Kina nije njihov glavni zajmodavac. Besmisleno je i neosnovano prebacivati krivicu za dužničke probleme na Kinu“, rekla je na konferenciji za novinare Su Đinghu, specijalna izaslanica Kine za Afriku. Kako je dodala, dok bude radila na realizaciji Sijevog obećanja, Kina će upotrebiti studije izvodljivosti da izabere projekte koji pomažu afričkim zemljama da ostvare održivi razvoj i izbegnu dug ili finansijske probleme. „Potrebno je da uzmemo u obzir fluktuacije međunarodne ekonomske situacije koja podiže troškove finansiranja ovih afričkih zemalja, a većina njih zavisi od izvoza sirovina čija cena pada na međunarodnom tržištu“, rekla je Su, dodajući da se celokupni dug nagomilao .

Kina negira da je angažovana u diplomatiji „dužničke klopke“, a Si je takođe rekao da će državni dugovi nastali zbog pozajmica od Kine bez kamate, a koji dospevaju za naplatu krajem 2018, najsiromašnijim afričkim zemljama biti otpisani.

Tvrdnje da je Kina „ekonomski predator“ u Africi koji otima prirodne resurse i uvlači je u dužničku krizu su „pogrešne koliko i senzacionalne“, navodi se u komentaru zvanične kineske novinske agencije Sinhua, preneo je Rojters. „Kina daje zajmove Africi s nižim kamatnim stopama i dužim periodom za otplatu u poređenju s tržišnim prosekom, a ovi zajmovi sa ustupcima se prvenstveno koriste za izgradnju infrastrukture“, dodaje se u komentaru.

Suma koju je Si obećao ove godine se poklapa sa sumom iz 2015, ali se ona sastoji od manjih delova zajma i pomoći s više ustupaka nego ranije. Politika Kine za otpis duga se nije promenila, rekla je Debora Brotigem, stručnjak za kinesko-afričke odnose u Školi za napredne međunarodne studije DŽons Hopkins u Vašingtonu. Ona je dodala da je otpisom duga pokriven skromniji deo kineskih finansija u Africi.

Samit, koji je održan dok SAD nastoje da zauzdaju Kinu i označavaju je kao novog kolonizatora Afrike, pokazuje da će se azijska država više uzdati u trgovinu s kontinentom, napisao je juče bivši zamenik kineskog ministra trgovine Vei Đianguo za ekspertsku grupu Čajna going global. „Nadam se da će tokom sledećih pet godina ekonomska i trgovinska saradnja Kine i Afrike prevazići trgovinu između Kine i SAD. To je potpuno ostvarljivo“, smatra Vei.