Ko je bila kraljica Elizabeta: Učestvovala u Drugom svetskom ratu, preživela atentat i postala drugi najdugovečniji monarh na svetu 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je danas u 96. godini, a za života doživela je da postane drugi najdugovečniji monarh na svetu, preživela je atentat, a u Beogradu je bila čak dva puta.

Kraljica, koja je imala problema sa kretanjem, u poslednje vreme preuzimala je manje službenih dužnosti, a članovi njene porodice, posebno princ Čarls i Kamila, preuzeli značajniju ulogu.

Britanska kraljica je tokom juna postala rekorderka – drugi najdugovečniji monarh, nakon Luja Četrnaestog, koji je krunisan kao četvorogodišnjak.

Na kraju četvorodnevnog obeležavanja Platinastog jubileja, odnosno sedam decenija na vlasti, britanskoj javnosti je poručila da se „oseća ponizno“ i da je „duboko dirnuta“ brojem ljudi koji su slavili.

Elizabeta Druga (96) preuzela je tron 2. juna 1953, posle očeve smrti, kada je imala 25 godina.

To nije titula kojoj je težila, kazala je tada. Po broju godina na prestolu prevazišla je i čukunbaku kraljicu Viktoriju, koja je do 2015. držala rekord kao najdugovečniji vladar Britanske monarhije.

Lilibet, kako ju je oslovljavao njen deda kralj Džordž V i otac kralj Džord VI, kao i njen suprug pokojni Filip, princ od Edinburga, bila je učesnica u Drugom svetskom ratu, i prva žena u britanskoj kraljevskoj prodici koja je bila deo vojske. Obučena je za mehaničara.

Kažu da je britanska kraljica primala dnevno do 300 pisama i da je sama birala koja će pročitati, dok osoblje odgovara.

Prema rečima njene rođake, kraljica Elizabeta II volela je da popije čašu džina pre ručka. U toku jela pila je vino i martini, a uveče obavezno šampanjac.

Muzičar sa gajdama svako jutro svirao joj je ispod njenog prozora neposredno pre devet sati.

Britanska kraljica slavila je dva rođendana – prvi aprilski kada je rođena i drugi u junu po tradiciji koju je uveo njen predak, uz lepo vreme i vojnu paradu. Do prošle godine je i vozila.

Smatra se da je obišla najviše država od svih svetskih lidera.

Josip Broz Tito je zajedno sa svojom suprugom Jovankom Broz davne 1972. u SFR Jugoslaviji ugostio britansku kraljicu Elizabetu II, princa Filipa i princezu Anu.

Iako nije bila u obavezi da plaća porez, ona je to činila od 1992.

Preživela je pokušaj atentata 1981, kada je mladić Markus Sardžent ispalio na kraljicu tokom vojne parade seriju metaka.

Svi su bili ćorci, a mladić je osuđen na pet godina zatvora.

Prvi mejl je poslala 1976. iz vojne baze. Važi za prvog monarha koji je tako nešto uradio. Iz braka sa Filipom ima Anu, Čarlsa, Endrjua i Edvarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.