"El Loko" je mešavina Borisa Džonsona i lutke ubice Čakija: Ko je Havijer Milei, novi predsednik Argentine? 1Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Havijer Milei je novi predsednik Argentine. Prijatelji i neprijatelji ga upoređuju sa njegovim kolegama desničarskim populistima Donaldom Trampom i Žairom Bolsonarom. Pojedini su ekonomistu razbarušene frizure nazvali mešavinom Borisa Džonsona i lutke ubice Čakija, piše Gardijan.

„Milei izgleda kao Vulverin“

Kada je žena zadužena za imidž Havijera Mileia osmislila njegovu frizuru, imala je na umu dvojicu muškarca – Elvisa Prislija i Vulverina (lik iz stripova izdavačke kuće Marvel Comics).

„Izgleda kao Vulverin. Ponaša se kao Vulverin. On je kao anti-heroj“, rekla je Lilia Lemoan, profesionalna kosplejerka koja je izabrana za kongresmenku, o svom savezniku tokom nedavnog intervjua u Buenos Ajresu.

Lemoin, čije je umetničko ime Lejdi Lemon, rekla je da vidi upadljive sličnosti između novoizabranog predsednika Argentine i promenljivog Marvelovog lika.

„Vulverin je veoma odan i hrabar… On može da se zaista naljuti i bude agresivan prema svojim neprijateljima – ali samo kada je napadnut. Nikada neće nekoga ubiti ili napasti nekoga bez razloga”, rekla Lemon, insistirajući da Milei ima i svoju „mekšu“ stranu.

„On je divan“, kazala je, nazvavši krajnje desničarskog libertarijanca „trenutno najtraženijim čovekom u Argentini“.

U neuatorizovanoj biografiji Mileija – koji je u nedelju pobedio svog peronističkog rivala Serhio Masu na najvažnijim izborima u Argentini u poslednjih nekoliko decenija – on je prikazan kao živopisni usamljenik koji je u detinjstvu trpeo roditeljsko zlostavljanje i maltretiranje u školi tokom 1980-ih.

Dobio je nadimak El Loko („Ludak“) zbog svojih ispada i agresivne retorike.

„Ono što me više brine od njegovih ideja jeste njegovo stanje uma i emocionalna stabilnost“, rekao je autor knjige Huan Luis Gonzales.

Prošlog meseca je kazao da ne ide u crkvu već u sinagogu. „Ne pratim sveštenika, pratim rabina. Učim Toru. U svetu sam poznat kao prijatelj Izraela. Pored usklađivanja sa SAD i Izraelom, želim da premestim našu ambasadu u Jerusalim. Ako pobedim, moje prvo putovanje je u Izrael“.

Milei je bila pevač cover benda Rolling Stonesa pod nazivom Everest. Kako je navela Lemoan, Milei takođe uživa u muzici Boba Marlija i Verdiju.

„On voli operu. On peva operu. Nije baš dobar – ali nemojte reći da sam vam ovo rekla“, kazala je u intervjuu.

Milei je stekao slavu kao ekonomski stručnjak u argentinskim TV emisijama u kojima je govorio o bedi nflacije i o radosti tantričkog seksa.

„Svaki čovek ima svoju dinamiku. U mom konkretnom slučaju, ejakuliram svaka tri meseca“, hvalio se Milei jednom prilikom.

Ovakve izjave i sklonost Mileia da psovkama privuče pažnju učinile su ga prepoznatljivim i pomogle mu da započne karijeru u politici pre oko pet godina.

Libertarijanski ekonomista izabran je u Kongres 2021. ispred svoje stranke Libertad Avanza (Napredak slobode).

„Glasanje za Mileia predstavlja očajnički pokušaj da dođe neko novi, pa šta god da bude“, rekao je Benjamin Gedan, argentinski specijalista iz Vilson centra.

„Opcija koju su birači imali pred sobom bila je manje više ista u ovakvim katastrofalnim ekonomskim uslovima – radikalno kockanje na potencijalno svetlu budućnost sa mnogo rizika od pada“.

Gedan je uveren da će u Argentini biti mnogo onih koji će se kajati ako Milei bude sledio makar i mali deo svojih ideja.

Te ideje uključuju legalizaciju prodaje ljudskih organa, dramatično smanjenje socijalne potrošnje, umanjivanje značaja zločina argentinske diktature 1976-83 i presecanje veza sa dva najvažnija trgovinska partnera Argentine – Brazilom i Kinom.

Tokom predizborne kampanje, Milei je obećao da će ukinuti Centralnu banku Argentine i dolarizovati ekonomiju. Mahao je motornom testerom ne bi li simbolično prikazao žestoke rezove za koje veruje da će pomoći stabilizaciji ekonomije i „istrebiti“ divlju inflaciju.

Biografija novog argentinskog predsednika sugeriše da su neke od tih ideja možda potekle od njegovih pet kloniranih pasa rase mastif koji su nazvani po ekonomistima, uključujući Mareja Rotbarda i Roberta Lukasa.

„Visoki su oko dva metra, teški su oko 100 kg… On ih naziva svojom četvoronožnom decom“, kaže Lemoan, smejući se tvrdnjama da budući lider Argentine uzima političke savete od tih životinja.

Mnogi stručnjaci veruju da će Milei biti primoran da bude umeren nakon što preuzme vlast sledećeg meseca i da će se boriti da sprovede svoje kontroverznije predloge.

Njegova stranka kontroliše samo 38 od 257 mesta u donjem domu Argentine i osam od 72 mesta u Senatu.

Ali u nedelju uveče, Milei je pokazao malo naznaka da je spreman da razvodni svoje vizije druge najveće ekonomije Južne Amerike. „Promene koje su potrebne ovoj zemlji su drastične“, izjavio je on, najavljujući Trampove planove da Argentinu ponovo učini velikom.

Milei je rođen u Buenos Ajresu, 22. oktobra 1970. u porodici koja je italijanskog porekla. Njegova majka Alisija je bila domaćica a otac Norberto vozač autobusa.

Pohađao je katoličke škole i privatne univerzitete. U kasnim tinejdžerskim godinama bio je golman za Chacarita Juniors do 1989.

Odlučio je, kako je sam kazao, da napusti fudbal i potpuno se posveti izučavanju ekonomije sa 18 godina, tokom hiperinflacije 1989. pred kraj vlade Raula Alfonsina.

Kada je jednom prilikom pričao o svom detinjstvu priznao je da su ga roditelji tukli i verbalno maltretirali, zbog čega nije razgovarao sa njima deceniju. Podržavale su ga mlađa sestra Karina i baka po majci.

"El Loko" je mešavina Borisa Džonsona i lutke ubice Čakija: Ko je Havijer Milei, novi predsednik Argentine? 2
Foto: EPA-EFE/Havijer Milei sa sestrom Karinom

Milei je diplomirao ekonomiju na privatnom Univerzitetu u Belgranu (Licenciate) i dobio dve magistarske diplome na Instituto de Desarrollo Economico i Social i privatnom Univerzitetu Torcuato di Tella.

Više od dvadeset i jednu godinu, Milei je bio profesor makroekonomije, ekonomije rasta, mikroekonomije. Specijalista je za ekonomski rast i predavao je nekoliko ekonomskih predmeta na argentinskim univerzitetima i u inostranstvu. Autor je više od pedeset naučnih radova.

Pored svog pisanog rada, Milei je imao zapaženo prisustvo na televiziji. Prema podacima za 2018. on je bio najviše intervjuisani ekonomista na TV-u, ispred Fausta Spotorna i Damijana Di Pacea, sa ukupno 235 intervjua i 193,347 sekundi.

Milei vodi sopstvenu radio emisiju pod nazivom Demoliendo mitos („Rušenje mitova“).

Stava je da nema ništa loše u prostituciji i plaćanju seksa. Nema problema ni sa istopolnim brakovima i indiferentan prema njima. Brak vidi kao ugovor i suprotstavlja mu se kao instituciju.

Kada je reč o homoseksualizmu kazao je: „Ako odlučite da budete homoseksualac, kako to utiče na moj život? Nikako. Na moju slobodu? Nikako. Moje vlasništvo? Nikako. Stoga, nemam šta da kažem“.

U višegodišnjoj je vezi sa argentinskom glumicom i imitatorkom Fatimom Florez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari