Ko je novi britanski kralj: Čarls III veliki ljubitelj Harija Potera i fudbala, nedavno primio donaciju od rođaka Osame bin Ladena 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Smrću kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls, do tada Princ od Velsa, automatski, bez ceremonije postaje kralj, a zvaničnoće biti poznat kao kralj Čarls III.

Princ Čarls je najstariji prestolonaslednik koji je postao kralj u Britaniji. Na toj prvoj poziciji u redu za Britanski presto je takođe proveo najviše godna nego bilo ko pre njega: Čarls je automatski postao prestolonaslednik još februara 1952. kao najstariji sin Elizabete Druge koja je smrću svog oca tada postala kraljica.

 

Najstariji sin britanske kraljice Elizabete II i naslednik krune, princ od Velsa Čarls navikao je na naslovne strane tabloida, „skandalozne“ natpise i tračeve o sebi i porodici.

Pre samo mesec dana bio je u žiži javnosti kada je objavljen tekst Sandej tajmsa da je prihvatio milion funti od Bakira i Šafika bin Ladena, polubraće Osame bin Ladena. Ne postoje dokazi da su njih dvojica imali ikakve veze sa Al Kaidom, a iz rezidencije oštro osporavaju mnoge tvrdnje iz teksta, navodeći da su odluku o prihvatanju donacije doneli nadležni u Fondaciji, a ne sam princ.

Pre dva meseca mediji su izveštavali da je princ Čarls prihvatio tri miliona evra od bivšeg katarskog premijera, šeika Hamada bin Džasima. Iz rezidencije princa Čarlsa tada je, kao i sada, navedeno da su donacije odmah prosleđene u humanitarni fond i da su ispoštovane sve procedure. Nema dakle ničeg sumnjivog, ali je baš lepo da se o princu Čarlsu piše.

Čarls Filip Artur Džordž rođen je 14. novembra 1948. godine, a njegova puna titula glasi: Njegovo kraljevsko veličanstvo princ Čarls Filip Artur Džordž, princ od Velsa, grof Čestera, vojvoda od Kornvola, vojvoda od Rotsaja, grof Karika, baron Renfrua, gospodar ostrva, princ i veliki čuvar Škotske. Kao da to nije dovoljno titula za jednog čoveka, afričko pleme Masai 2001. godine dodelilo mu je i titulu „čuvara krava“.

 

Bio je prvi princ koji je pohađao običnu osnovnu školu i vanredno je obrazovan. Diplomirao je na Kembridžu, gde je studirao istoriju, ekologiju, arhitekturu, umetnost. Usavršavao se i u Australiji. Po običaju, ima i vojno obrazovanje i pohađao je pomorski koledž.

Pokrovitelj je više od 300 humanitarnih organizacija, bavi se životnom sredinom, pomaže nezaposlenima, mladim poljoprivrednicima, Svetu goru… Promovisao je organsku proizvodnju hrane i pre nego što je ona tako bila nazvana. Sarađuje sa organizacijama porodica nestalih u ratovima devedesetih u bivšoj SFRJ, koje je i posećivao i primao u svojoj palati. Svet očekivano mnogo više zanima njegov navodno bogat ljubavni život.

Pominju se veze sa mnogim poznatim i nepoznatim ženama, a bio je u braku sa tragično preminulom princezom Dajanom sa kojom ima dva sina, Vilijema i Harija.

Od 2005. oženjen je Kamilom, koja je smatra se njegova životna ljubav od sedamdesetih godina kada su se upoznali na polo meču. Voli muziku, svira čelo, a priče sa dvora kažu da je veliki ljubitelj Hari Potera.

Voli takođe i fudbal i ne treba sumnjati da je u nedelju gledao i slavio pobedu „lavica“ (Engleske) u finalu Evropskog prvenstva. Nedavno je izjavio da navija za Barnli, manje poznat fudbalski klub iz istoimenog grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.