Ko su kćerke Vladimira Putina koje su na meti sankcija? 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV

Ruski predsednik Vladimir Putin retko u javnosti govori o svojim kćerkama Mariji Voroncovoj i Katerini Tihonovoj niti su ikada zvanično objavljene njihove fotografije kao odraslih osoba. Čak je i to koliko Putin zapravo ima dece predmet spekulacija.

Putin zvanično ima dvoje dece – Mariju i Katerinu – iz braka sa Ljudmilom Putin, bivšom stjuardesom Aeroflota od koje se razveo 2013. i postao prvi ruski lider koji je stavio tačku na svoj brak od Petra Velikog koji je to uradio 1698.

Iako retko govori javno o svojoj deci, Putin je odgovarajući na pitanja na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare 2015. rekao da njegove kćerke nisu pobegle iz zemlje kako se spekulisalo.

„Žive u Rusiji. Nigde se nisu školovale osim u Rusiji. Ponosan sam na njih; nastavljaju da studiraju i rade“, rekao je. „Moje kćerke tečno govore tri evropska jezika. Nikada ni sa kim nisam razgovarao o svojoj porodici.“

Putin je istakao da nisu nikada bile „deca ‘zvezde'“ i „nikada nisu uživale u reflektorima, jednostavno vode sopstvene živote“.

On je rekao da njegove kćerke „prave prve korake u svojim karijerama“ i da „nisu umešane u biznis i politiku“. Međutim, kako ukazuje Gardijan, obe su od tada ušle u poslovne vode.

Mlađa kćerka Katerina Tihonova (35) rođena je u Drezdenu 1986. u vreme kada je Putin radio kao špijun KGB-a. Tihonova koja koristi prezime svoje bake po majci, studirala je na državnom Univerzitetu u Sankt Peterburgu i na državnom Univerzitetu u Moskvi i ima master iz fizike i matematike.

Strasni je obožavalac japanske kulture i akrobatskog rokenrol plesa, sportske varijante bugi-vugija. Ona i njen partner su 2013. osvojili peto mesto na svetskom šampionatu u Švajcarskoj.

Gardijan ukazuje da su upravo snimci sa njenih takmičenja u plesu koji su upoređivani sa fotografijama sa sajta Državnog univerziteta u Moskvi 2015. pomogli da se utvrdi da je Tihonova Putinova kćerka.

Tihonova se udala za Kirila Šamalova, mlađeg sina Nikolaja Šamalova, Putinovog bliskog prijatelja i suvlasnika Rosija banke za koju američka vlada tvrdi da je „lična banka“ najviših zvaničnika Kremlja. Kiril je 2002. imenovan za glavnog pravnog konsultanta za spoljne ekonomske aktivnosti u Gaspromu kada je, kako se navodi, imao samo 20 godina.

Par se vančao u tajnosti na trodnevnoj ceremoniji u ekskluzivnom ski-rizortu Igora 2013. nakon čega su fotografije procurele u javnost. Razveli su se 2018, ali detalji bilo kakvog finansijskog dogovora nikada nisu dospeli u javnost.

Manje od dve godine nakon venčanja Šamalova je magazin Forbs proglasio za jednog od najmlađih ruskih milijardera nakon što je preuzeo 17 odsto udela u petrohemijskoj kompaniji Sibur od Genadija Timčenka, Putinovog saveznika koji je kasnije pogođen sankcijama. U okviru istrage Rojtersa iz 2015. je procenjeno da par poseduje akcije u vrednosti koja premašuje dve milijarde dolara, kao i luksuznu vilu od četiri miliona funti s pogledom na more u francuskom letovalištu Bijaric.

U vilu Alta Mira sa osam spavaćih soba u odmaralištu na Atlantskom okeanu su prošlog meseca provalili učesnici protesta protiv Putina, koji su na društvenim mrežama objavili video-snimak uz natpis: „Ova kuća je kupljena novcem koji je ukrao Putin i ruska mafija.“

„Odlučili smo da umesto luksuznog kutka za odmor za oligarhe Putin-Šamalov ovde napravimo mesto za rehabilitaciju i život žrtava Putinovog režima, naročito izbeglica iz Ukrajine i Rusije koji su bili prinuđeni da pobegnu od rata, represije i zatvora u kojima se sprovodi tortura. Vreme kada su diktatori i oligarsi mogli da pljačkaju sopstvene zemlje i žive bezbrižno u vilama u Evropi je prošlo“, naveli su.

Tihanova je radila na raznim pozicijama na Državnom univerzitetu u Moskvi pre nego što je 2020. imenovana za šefa novog instituta na Univerzitetu za „pitanja veštačke inteligencije i intelektualne sisteme“, „teškog“ 1,7 milijardi dolara. Putin je prethodno Inopraktika centar predstavio kao „jedno od najvažnijih sredstava u nacionalnoj strategiji za razvoj tehnologije veštačke inteligencije“.

Među njenim zvaničnim savetnicima na Univerzitetu je petoro Putinovih najbližih saradnika, uključujući dva bivša operativca KGB-a koji su živeli u istom stambenom bloku u kojem je ona odrasla u Drezdenu.

Putinova starija kćerka Marija Voroncova (36) je dečji endokrinolog koja proučava uticaj hormona na telo.

Voroncova, koja živi u penthausu prekoputa američke ambasade u Moskvi, dala je intervju 2019. na ruskoj državnoj televiziji u kojem je otkrila planove za lansiranje medicinskog projekta od 500 miliona funti čiji je cilj pružanje pomoći za lečenje kancera.

Voroncova se 2013. udala za Jorita Fasena, holandskog biznisa koji je rođen u Rusiji, i par je živeo u penthausu u luksuznoj stambenoj zgradi u Amsterdamu. Godine 2014. neki Holanđani iz susedstva su tražili da se ona protera iz zemlje nakon što su proruske snage oborile avion MH17 iznad Ukrajine.

Grupa građana Amsterdama je nedavno apelovala na Voroncovu da moli oca da okonča invaziju na Ukrajinu. Na transparentu koji je postavljen na zemljištu koje je u vlasništvu para piše:“Na manje od 2.000 kilometara od vašeg mirnog parčeta slobodne zemlje vaš otac uništava jednu celu slobodnu zemlju i njen narod. Izgleda da do vašeg starog teško da mogu da dođu i očito ne mogu da ga zaustave čak ni njegovi dželati. Ali, kao što svi znamo, očevi i kćerke su drugačija priča.“

U Rusiji se naširoko spekuliše da Putin ima treću još tajanstveniju kćerku iz dugogodišnje afere sa Svetlanom Krivonogih, Ruskinjom koja je navodno odrasla u krcatom stanu u Sankt Peterburgu i radila kao čistačica.

U Pandora papirima je otkriveno da je Krivonogih (46) postala vlasnik apartmana u Monaku preko ofšor kompanije koja je navodno osnovana samo nekoliko nedelja nakon što je rodila devojčicu Luziju.

Kremlj je odbacio navode da je Luzija predsednikova kćerka. Putin je prethodno rekao:“Imam privatni život u koji neću dozvoliti mešanje. To mora da se poštuje.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.