jan lipavskiFoto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Rusima koji beže od delimične mobilizacije koju je naredio predsednik Vladimir Putin neće biti izdavane humanitarne vize u Češkoj Republici, izajvio je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

“Shvatam da Rusi beže od očajničkih odluka koje je doneo Putin. Ali oni koji beže iz svoje zemlje zato što ne žele da ispune dužnost koju im je nametnula njihova sopstvena država ne ispunjavaju kriterijume za dobijanje humanitarnih viza”, rekao je Lipavski, javlja AFP.

Ranije danas, nemačka ministarka umutrašnjih poslova Nensi Fezer je nagovestila da bi ruski dezerteri mogli da dobiju zaštitu u Nemačkoj.

“Dezerteri koji su ugroženi zbog ozbiljne represije po pravilu mogu da dobiju međunarodnu zaštitu u Nemačkoj”, rekla je Fezer u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung.

“Svako ko se hrabro suprotstavlja Putinovom režimu i samim tim zapada u veliku opasnost može da podnese zahtev za azil na osnovu političkog progona”, dodala je ona.

Nakon što je Putin juče objavio mobilizaciju, letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič je rekao da njegova zemlja, koja se graniči sa Rusijom, neće ponuditi utočište Rusima koji beže od mobilizacije zbog, kako je naveo, “bezbednosnih razloga”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari