"Kolosalna" raketa iznenadila stručnjake 1Foto: EPA-EFE/ KCNA

Severna Koreja je objavila da ima novu balističku raketu, čija je „kolosalna“ veličina iznenadila čak i iskusne analitičare njenog arsenala.

Paradu povodom 75. godišnjice vladajuće Radničke partije u nedelju obeležio je i emotivni govor severnokorejskog vođe Kim Džong Una, koji je, kako je preneo Bi-Bi-Si, prolio i po koju suzu.

Na kraju je obelodanjeno i da Severna Koreja poseduje do sada najveću interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

Kim je još u novogodišnjem obraćanju 1. januara 2020. rekao da Severna Koreja „pravi najmoderniji sistem oružja kakav poseduju samo napredne zemlje“.

On je, piše Bi-Bi-Si, direktno povezao oružje sa SAD, rekavši da „u budućnosti, što više SAD budu odugovlačile i oklevale u rešavanju pitanja odnosa Severne Koreje i Sjedinjenih Država, sve će više biti bespomoćne zbog moći Demokratske Narodne Republike Koreje, koja jača izvan okvira svih prognoza, i sve će više tonuti u zapećak“.

Severna Koreja već ima dve testirane ICBM. Hvasong-14 je testirana dva puta 2017, a sa dometom od 10.000 kilometara može da pogodi gotovo celu zapadnu Evropu i otprilike polovinu američkog kopna, noseći jednu bojevu glavu.

Hvasong-15 koja je takođe testirana 2017. ima domet od 13.000 kilometara, što znači da može da ponese nuklearnu glavu do bilo koje tačke na američkom kopnu.

Nova ICBM, koja tek treba da bude testirana, ima veću dužinu i prečnik od Hvasonga-15. Dok ne bude izvršeno testiranje, malo je verovatno da će se znati koji je njen domet.

Međutim, namere Severne Koreje su jasne – ona više ne mora da povećava domet svojih raketa.

Umesto toga se usredsređuje na nastojanje da lansira više nuklearnih glava na jednoj raketi.

U vezi s konstrukcijom same ICBM ostalo je nekoliko nerazjašnjenih pitanja, zbog čega je neizvesno kada će ona biti testirana ili raspoređena. Jedno od glavnih ograničenja sposobnosti Severne Koreje da se upusti u nuklearno ratovanje je broj lansera.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.