Komesar UN za ljudska prava zabrinut zbog koraka nove Vlade Izraela 1Foto: AP Photo/Marwan Ali, File

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk (Volker Turk) izrazio je danas zabrinutost da bi koraci koje preduzima nova vlada Izraela, najdesnije orijentisana u istoriji te zemlje, mogli još više da podstaknu kršenje humanitarnog prava posle nedavno pojačanja krvoprolića u regionu.

Tirk je naveo prisilno iseljavanje Palestinaca iz njihovih domova i nastojanja vlade da ubrza pristup Izraelaca vatrenom oružju te pozvao lidere, zvaničnike i sve druge na obe strane da prestanu da koriste govor mržnje i da se klone nasilja.

Komesar je apelovao na prekid eskalacije koja se, kako je rekao, „završavala mrtvim telima, upropašćenim životima i krajnjim očajem“ i podsetio na ranije neuspelo pojačanje nasilja i prinude.

On je to rekao u jednom od najsmrtonosnijih perioda u izraelsko-palestinskom sukobu posle više godina.

U prošlonedeljnoj izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali ubijeno je deset Palestinaca, većinom ekstremista, ali i jedna 61-godišnja žena.

Palestinski napadač je dan kasnije ubio sedmoro ljudi, uključujući jednog 14-godišnjaka ispred sinagoge u istočnom Jerusalimu.

Izraelski ministar nacionalne bezbednosti, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir preduzeo je potom korake za rušenje kuće napadača i drugih palestinskih domova u istočnom, anektiranom Jerusalimu, izgrađenih bez dozvole, i pozvao da se Izraelcima da više dozvola za nošenje oružja.

U četvrtak je izraelski avion napao postrojenje za izradu raketa u pojasu Gaze u odgovoru na raketiranje pravcu Izraela.

Tokom vikenda je jedan 13-godišnji Palestinac u oružanom napadu ranio dva Izraelca, oca i sina.

„Bojim se da nedavne mere koje preduzima Vlada Izraela samo podgrevaju dalje kršenje i zloupotrebu zakona o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Tirk.

Takvi zakoni zabranjuju „kolektivno kažnajvanje uključujući kaznena prisilna iseljavanja i rušenja kuća“, rekao je Tirk koji je u oktobru postao visoki komesar.

On je upozorio da će povećanje broja dozvola civilima da nose vatreno oružje i porast govora mržnje samo dovesti do daljeg nasilja i krvoprolića.

Izraelska ambasadorka u UN u Ženevi Meirav Eilon Šahar kritikovala je Tirkov kabinet zbog osude „legitimnog odgovora“ svoje zemlje umesto da osudi „gnusne terorističke napade“ na jevrejske vernike i izraelske civile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.