Kompanija Huavej tuži Varšavu i Bukurešt 1Foto: EPA-EFE/ ALEX PLAVEVSKI

Kineski telekomunikacioni gigant Huavej u pismu članovima Evropskog parlamenta piše „da Varšava i Bukurešt rizikuju da prekrše zakon Evropske unije novim 5G bezbednosnim pravilima“, nagoveštavajući moguće sudske bitke, piše politico.eu.

U pismu upućenom Margaret Vestager, komesarki EU za politiku konkurencije koje datira od 11. septembra, kineska kompanija kaže „da su predloženi 5G bezbednosni propisi u Poljskoj i Rumuniji – dve zemlje koje su tokom prošle godine zauzele oštar pristup prema kineskoj tehnologiji – „zasnovane na nekoliko kršenja zakona EU „.

Kompanija je takođe uzela u obzir bilateralne „zajedničke deklaracije“ koje su Varšava i Bukurešt potpisali sa američkom administracijom.

Svaki pravni izazov zakonodavstvu o 5G bezbednosti u Evropi, stoji u pismu, bio bi test za evropsku „tehnološku suverenost“ koja je u povoju, a ima za cilj da Evropa bude autonomna u digitalnom sektoru i da se ne oslanja na strane kompanije ili vlade.

U pismu, u koje je uvid imao politico.eu, Huavej je obrazložio da Poljska i Rumunija nastoje da „isključe dobavljače na osnovu pristrasnih i dvosmislenih kriterijuma koji ciljaju određene dobavljače 5G zbog njihovog geografskog porekla“.

Dalje se navodi „da su Poljska i Rumunija kroz sporazume favorizovale prioritete američke nacionalne bezbednosti u odnosu na politike EU“.

Huavej se, stoji dalje, protivi ovim zakonodavnim predlozima koji su u suprotnosti sa osnovnim principima EU.

Poljska i Rumunija, koje su u procesu usvajanja novih bezbednosnih pravila 5G, kršile bi ugovore EU i principe pravne sigurnosti i predvidljivosti, tvrde u kineskoj kompaniji.

Oni takođe lišavaju Huavej prava na žalbu na odluke, navode.

Huavej je ranije osporavao odluke američkih regulatora koji su ga blokirali na američkom tržištu, i do sada nisu uspeli u pokušajima da te odluke ponište na sudu.

U Evropi je, piše politico.eu, kineska kompanija lepo sarađivala sa nacionalnim vladama, mada je tokom poslednjih meseci zabeležen porast tržišnih ograničenja.

Vlade poput Francuske, Danske, Holandije, Belgije i drugih preduzele su dalekosežne korake da smanje prisustvo Huaveja u 5G mrežama.

Švedska je čak uvela sveobuhvatnu zabranu kineskog kompleta za velike delove svojih mreža.

U saopštenju portparola Evropske komisije navodi se da je „EU usvojila objektivan i na osnovu rizika zasnovan pristup sajber-bezbednosti 5G“.

Kako se dodaje, zemlje EU su se obavezale na „objektivne odluke i odluke zasnovane na riziku“ i „proporcionalne mere koje su pravno valjane“.

Evropske zemlje su veliki deo novih mera o bezbednosti 5G zasnivale na ideji da istisnu „visoko rizične prodavce“.

Ali, izbegavali su da imenuju Huavej i njegovog manjeg kineskog rivala ZTE kao mete svog zakonodavstva, kao i da izričito pominju Kinu u javnim primedbama – velikim delom zbog zabrinutosti od pravnih posledica.

Ipak, „države članice imaju pravo da odluče da li će kompanije isključiti sa svojih tržišta iz razloga nacionalne bezbednosti“, rekao je portparol.

Kineska firma je u svom pismu spomenula i bilateralne sporazume potpisane između evropskih glavnih gradova i američkog Stejt departmenta.

Vašington je već potpisao slične ugovore sa Rumunijom, Poljskom, Estonijom, Letonijom, Češkom i Slovenijom.

Svojim diplomatskim aktivnostima prošlog meseca SAD su pridobile Slovačku, Kipar, Bugarsku, Severnu Makedoniju i Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari