Komšić: Dodik tražio sastanak sa američkim generalom, pozvao sve članove Predsedništva na Manjaču 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji će danas prisustvovati Danu visokih zvanica u okviru vojne vežbe na Manjači, izjavio je da su članovi Predsedništva BiH pozvani na tu manifestaciju nakon što je srpski član Predsedništva Milorad Dodik samoincijativno tražio susret sa američkim generalom, koji komanduje vojnom vježbom.

„Dodik je tražio sastanak sa američkim generalom koji vodi vežbu. Onda je sa američke strane odgovoreno da može, ali da sastanak bude na Manjači i da prisustvuje celo Predsedništvo BiH“, kazao je Komšić za sarajevsku Face TV.

Posle toga je, kako je naveo, usledio poziv Predsedništvu BiH.

„Ne znam šta je bio cilj sastanka Dodika sa američkim generalom“, kazao je Komšić.

On je rekao da je odluka o održavanju vojne vežbe na Manjači doneta na sednici Predsedništva BiH i da je Dodik glasao za nju, dodavši da se radi o velikoj vojnoj vežbi, koja nije nikakakva virtuelna vežba, kako je Dodik pokušao predstaviti javnosti.

Na pitanje kako je Dodik pristao na održavanje ove vojne vežbe na Manjači, podsetivši da je najavljivao da će izvesti 30.000 ljudi ukoliko ona bude održana, Komšić je rekao da Dodik dobro zna da se „ne može bosti s rogatim“.

„Dodik zna kada je pritisak reda radi, a kada su situacije veoma ozbiljne“, dodao je on.

Prema Komšićevim rečima, vojna vežba u BiH na Manjači je dominantno američka, ali učestvuju i druge NATO jedinice.

„Važna je za BiH, jer u njoj učestvuje borbena jedinica Oružanih snaga BiH i biće proverena njena sposobnost u eventalnim borbenim dejstvima“, kazao je Komšić.

Hrvatski član Predsedništva BiH je još naveo da je BiH donela sve odluke za NATO, da je aktiviran Akcioni plan za članstvo u tom vojnom savezu (MAP) i da BiH svake godine u Brisel dostavlja Godišnji nacionalni program (ANP).

„Sledeći korak je članstvo u NATO“, rekao je Komišić.

Vojna vježba „Brzi odgovor 21“ se održava na poligonima Manjača i Glamoč, kao i u kasarni Dubrave od od 17. maja do 2. juna.

Vežbom rukovodi komanda američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM).

Na „Dan visokih zvanica“ na Manjači danas su pozvani članovi Predsedništva BiH, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zvaničnici Ambasade SAD u BiH, visoki predstavnici komande američke Kopnene vojske za Evropu i Afriku, kao i ostali visoki zvaničnici.

Nije najavljeno da će Dodik prisustvovati tom dogadjaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari