Željko Komšić Foto: EPA ETIENNE LAURENT

„Mislim da smo bliži NATO savezu nego EU. Taj proces približavanja EU je nekako i kompleksniji, a proces približavanja NATO je jednostavniji i nosi bržu korist jer obezbeđuje sigurnost celoj zemlji.

NATO nosi i neke druge stvari, od nas traži da sprovedemo neke političke reforme, način donošenja odluka“, rekao je Komšić za HRT. On je ocenio da se proces ulaska u NATO ne odvija dovoljno brzo.

Upitan kako „nagovoriti“ člana Predsedništva Milorada Dodika na bliskiju saradnju sa NATO, Komšić je rekao da se u ovom trenutku ne može nagovoriti, ali da BiH ima pripremljene sve odluke i dokumente.

Kako je naveo, odluke su donesene i praktično Dodikova saglasnost nije ni potrebna za nastavak tog puta. „Jednostavno se moraju ispoštovati odluke koje smo doneli. NATO je unesen u Zakon o odbrani. Nema tu prostora za političke stavove.

Politički stavovi nisu trajne kategorije, oni se menjaju. Dodik je pre par godina pričao jedno, sad drugo, ko zna šta će pričati za nekoliko godina“, kazao je Komšić.

On je dodao da BiH kada je reč o NATO za ovu fazu ima sve odluke donesene.

„Od nas se traži tehnika, ne treba odluka nekog tela, čak ni Veća ministara. Ovo što traže od nas čak Ministarstvo odbrane može da isporuči, a to je godišnji nacionalni plan“, rekao je Komšić. Na pitanje mogu li se politike voditi na način da se u nekim budućim situacijama preti ratom, Komšić je rekao da BiH ima legitimno pravo da se bori svim sredstvima kada je ugrožena, ali da u BiH više niko nema kapacitet za rat. Sva ta priča je iluzorna jer sve ono što se počelo događati 1991. i 1992. godine – ni tada ne bi bilo rata bez onoga koji je mogao osigurati dovoljnu podršku da se rat dogodi, ocenio je Komišić.

Povezani tekstovi