Komšić Plenkoviću: Ne mešajte se u unutrašnje stvari BiH 1Željko Komšić Foto: EPA ETIENNE LAURENT

Novoizabrani hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da se predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković na neprimeren način meša u unutrašnje stvari BiH kada komentariše ishod opštih izbora., prenosi HRT.

Potvrdio je da će istrajati na podnošenju tužbe protiv Hrvatske ako se nastavi gradnja Pelješkog mosta.

Sudelujući u programu TV Federacije BiH (FTV) Komšić je prvi put nakon što je dobio poverenje birača za novi, treći mandat u državnom vrhu kazao da su reagovanja na njegovu pobedu poput Plenkovićevog potpuno neprimerena. „Nikad si ne bih dao pravo komentirati rezultate izbora u drugoj zemlji no kod nas postaje uobičajeno da se gura nos tamo gdje ne bi trebalo“, kazao je Komšić.

Poslao je upozorenje hrvatskom premijeru da bi trebalo da bude odmereniji u svojim izjavama i voditi računa kako bi se to moglo odraziti na buduću međudržavnu saradnju. Plenković nema ništa s ovim. Ovo su naši izbori“, kazao je Komšić uz ocenu da je to što mu se rezultati izbora u BiH ne sviđaju problem hrvatskog premijera, a ne BiH.

„Susjednim državama“, izjavio je Komšić, „jasno se mora reći gdje su granice BiH, ali i granice pristojnog ponašanja, a njihovo miješanje u unutarnje poslove BiH samo će poticati „tvrđa“ stajališta u BiH, barem na razini šefova država“.

Komentarišući moguću tužbu protiv Hrvatske pred međunarodnim sudovima zbog gradnje Pelješkog mosta Komšić je potvrdio da to ostaje opcija. „Ako Hrvatska bude inzistirala (na gradnji mosta) neće nam preostati ništa drugo osim tužbe Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu“, kazao je Komšić optuživši Hrvatsku da je „bespotrebno nastupila agresivno prema BiH. Hrvatska je bila obvezna pitati BiH što i kako“, kazao je Komšić. Utvrdio je da je Predsedništvo BiH još 2007. odlučilo da Hrvatska ne može graditi most bez definisanja granice na moru i to stanovište nikada nije promenjeno. Očekuje da na zaštiti interesa BiH na isti način deluje i Milorad Dodik, odnosno da on ne bude taj koji će štititi interese Hrvatske, a ne BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.