Konašenko: SAD umešane u ukrajinski sukob 1Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da Vašington koordiniše ciljeve pre nego što višecevni raketni sistemi HIRMAS počnu da dejstvuju u Ukrajini, što „dokazuje da su Sjedinjene Države umešane u sukob, uprkos izjavama Bele kuće i Pentagona”.

Kako prenosi ruska agencija TASS, Konašenkov je naveo da je šef Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog vojnog resora Vadim Skibicki rekao britanskom “Telegrafu” da pre lansiranja raketa HIMARS postoje konsultacije između predstavnika obaveštajnih službi Ukrajine i Sjedinjenih Država, koje dozvoljavaju Vašingtonu da zaustave sve napade ako su nezadovoljni nameravanom metom.

„Sve ovo nepobitno dokazuje da je Vašington, suprotno izjavama Bele kuće i Pentagona, direktno umešan u sukob u Ukrajini“, ocenio je Konašenkov i dodao da je Ministarstvo odbrane Rusije notiralo i ubuduće će uzeti u obzir „ovo zvanično priznanje“.

Kako je rekao, napade na ukrajinske ratne zarobljenike u Jelenovki planirao je režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, a odobrio ih je Vašington.

„Niko drugi u Ukrajini i u svetu ne bi trebalo da sumnja da su raketni napadi HIMARS na Novu Kahovku 12. jula, na Stahanov 17. jula, na Krasni Luč 24. jula, desetine raketnih napada na Donjeck i, naravno, 29. jula na istražni zatvor u Jelenovki, u kome je ubijeno 50 ukrajinskih ratnih zarobljenika i ranjeno 73, planirao je režim Zelenskog i odobrio Vašington“, tvrdi Konašenko.

Otuda i Zelenski i administracija predsednika Džozefa Bajdena snose „političku, krivičnu i moralnu odgovornost za napad na zatvor sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima u Jelenovki i druge ratne zločine u Ukrajini“, zaključio je Konašenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.