Konferencija u Švajcarskoj: Svetski lideri o “Maršalovom planu” za Ukrajinu 1Foto: EPA-EFE/MASSIMO PICCOLI

Lideri iz desetina zemalja, međunarodnih organizacija i privatnog sektora okupiće se danas u Švajcarskoj kako bi predstavili “Maršalov plan“ za obnovu ratom razorene Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji će učestvovati putem video veze, ranije je upozorio da je rad koji predstoji samo u oblastima koje su oslobođene „zaista kolosalan“. “I moraćemo da oslobodimo preko 2.000 sela i gradova na istoku i jugu Ukrajine“, rekao je on.

Procenjuje se da je više od 120.000 domova u Ukrajini uništeno tokom ruske invazije, što je stvorilo potrebu za milijardama prihoda da bi se zemlja ekonomski obnovila i postala privreda okrenuta Evropi.

Stalna zabrinutost zbog široko rasprostranjene korupcije u Ukrajini znači da dalekosežne reforme ostaju u fokusu i da će biti uslov za svaki plan oporavka.

Konferencija u Luganu u Švajcarskoj nije konferencija ima za cilj da pokuša da izloži principe i prioritete za proces obnove čiji je cilj da počne čak i dok ruski rat u Ukrajini i dalje besni, navodi AFP.

U praksi, obim rekonstrukcije zavisiće od ishoda i dužine rata, kao i od toga da li će istočna Ukrajina  gde je bilo najgore razaranja – biti vraćena Kijevu ili će ostati u ruskim rukama.

Cena rata se procenjuje na milijardu dolara ako potraje do kraja godine. Međunarodni monetarni fond procenio je jaz u platnom bilansu Ukrajine do juna na otprilike 14,3 milijarde evra (15 milijardi dolara).

Jedan od ciljeva konferencije biće da se skicira vizija ukrajinske ekonomije koja je u skladu sa Evropom, pružajući specijalizacije u poljoprivredi, obnovljivim izvorima energije i tehnološkom sektoru.

Jedno od najosetljivijih pitanja biće program deoligarhizacije i kako učvrstiti moćne antikorupcijske institucije u vreme kada su verovatni veliki tokovi novca iz SAD i Evrope.

Ambasador Ukrajine u Švajcarskoj Artem Ribčenko rekao je uoči konferencije da će to pomoći u stvaranju „mape puta“ za oporavak njegove zemlje.

Ukupno je predviđeno da na konferenciji učestvuje oko 1.000 ljudi, uključujući predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, nekoliko šefova vlada i brojne ministre, navodi AFP.

Očekuje se da će obnova Ukrajine koštati stotine milijardi dolara.

Kijevska škola ekonomije (KSE) procenila je štetu koja je do sada nanesena zgradama i infrastrukturi na skoro 104 milijarde dolara.

Procenjuje se da je najmanje 45 miliona kvadratnih metara stambenih objekata, 256 preduzeća, 656 medicinskih ustanova i 1.177 obrazovnih ustanova oštećeno, uništeno ili zaplenjeno, dok je privreda Ukrajine već pretrpela gubitke do 600 milijardi dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.