Kremlj priznao greške u mobilizaciji, za sada nema plan za zatvaranje granica 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kremlj je priznao danas da su načinjene „greške“ tokom mobilizacije stotina hiljada rezervista da bi se borili u Ukrajini, ističući da u ovoj fazi „nije doneta odluka“ o zatvaranju granica.

„Ima slučajeva u kojima je ukaz prekršen“, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov i rekao da se nada da će“greške biti ispravljene“. Mislio je na ukaz o delimičnoj mobilizaciji koji je objavio predsednik Rusije Vladmir Putin 21. septembra kako bi se povećao broj vojnika u ratnom sukobu u Ukrajini.

Vlasti su saopštile da se mobilizacija 300.000 rezervista odnosi samo na osobe koje imaju vojno iskustvo ili tražene sposobnosti, međutim zabeleženi su brojni slučajevi mobilizacije starijih osoba, bolesnih ili bez iskustva, kao i studenata.

Od kada je objavljena mobilizacija prošle nedelje, organizovane su demonstracije na kojima je uhapšeno nekoliko hiljada ljudi.

Mnogi Rusi su rešili da pobegnu iz zemlje, sudeći po povećanom prilivu na granicama sa Gruzijom, Kazahstanom, Finskom i Mongolijom. Takođe je navala na vazdušne linije.

Taj veliki priliv je izazvao strahovanje da će Rusija zabraniti izlazak iz zemlje muškarcima u starosnoj dobi za borbu.

Peskov je rekao da vlasti „nisu donele odluku“ u ovoj fazi o zatvaranju granica za tu kategoriju građana.

Rusija se sprema da pripoji četiri ukrajinske oblasti gde se u utorak završavaju referendumi o pripajanju Moskvi. Referendume su osudili Ukrajina i Zapad, i naveli da neće priznati njihov rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.