Krenuo marš mira ka Potočarima kako bi se odala počast žrtvama 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Više od tri hiljade osoba jutros je iz Nezuka krenulo ka Potočarima, kako bi odali počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u Maršu mira kojim će koračati naredna dva dana, istom deonicom na kojoj je u julu 1995. godine pogubljen veliki broj osoba, javlja Kliks.ba.

Nezuk nadomak Sapne u sredu uveče je bio mesto okupljanja svih grupa koje su prethodnih dana krenule iz raznih delova Bosne i Hercegovine, kako bi učestvovale u ovogodišnjem Maršu mira.

Nakon jutrošnjeg zvaničnog okupljanja učesnici su se zaputili prema Baljkovici, Padlogu, Crnom vrhu, Snagovu i Liplju, gde će prenoćiti u kampu Oružanih snaga BiH.

Sutra put nastavljaju od Liplja, preko Kamenice, Glodi, Udrča, Đuguma, odnosno Mravinjaca gde je planiran drugi kamp za prenoćište. Desetog jula, učesnici će nastaviti put od Mravinjaka, preko Kamenice, Buljima, Jagnjića i Budaka, a u konačnici će doći u kompleks Memorijalnog centra u Potočarima, gde će odati počast žrtvama genocida.

Organizacioni odbor ovogodišnjeg Marša mira poduzeo je posebne mere kako bi sa epidemiološkog aspekta sve prošlo bez problema te stvaranja bojazni od mogućeg širenja infekcije koronavirusom.

Celokupna dionica duga je 100 kilometara i predstavlja originalnu trasu kojom su od Srebrenice do slobodne teritorije u Nezuku u julu 1995. godine prošle stotine Podrinjaca.

Dolazak učesnika Marša mira u Potočare predviđen je za poslepodnevne sate 10. jula, a svi oni će u nedelju 11.jula prisustvovati kolektivnoj sahrani identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, navodi Kliks.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari