Krivokapić: Uskoro liberalniji Zakon o državljanstvu 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je da bi brzo mogao biti završen Predlog zakona o državljanstvu koji će, kako je rekao, biti liberalniji od trenutno važećeg.

Važeći Zakon o državljanstvu je vrlo strog i zabranujuje dvojno državljastvo osim u nekim posebnim situacijama. Osim toga potrebno je neprekidno boraviti u Crnoj Gori deset godina da bi se apliciralo za dobijanje državljanastva.

Mnogi građani koji su kao izbeglice došli pre 30 godina još uvek nemaju rešeno pitanje državljanstva.

Aktuelni Zakon o crnogorskom državljanstvu je usvojen u februaru 2008. godine, dve godine nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore.

Poslanici većine tadašnjih opozicionih partija, a sada stranaka koje čine vlast, ocenili su zakon kao „rigidan i diskriminatorski“, posebno prema Srbima u Crnoj Gori kojima je zakonom onemogućeno da uz crnogorsko imaju i srpsko državljanstvo.

„Vlada prije dve sedmice odlučila da krene u izradu novog Zakona o državljnstvu. Postoje različite prakse u različitim državama sveta, ali je nadopustivo da ako ovde živite, stvarate porodicu i plaćate porez, ne dobijete državljanstvo“, rekao je Krivokapić odgovarajući građanima na pitanja koja su mu slali putem tvitera povodom 100 dana rada Vlade.

U Crnoj Gori živi 63.746 stranaca, što je oko deset odsto ukupnog broja stanovnika. Od njih je za 30.930 odobren status stranca sa stalnim boravkom jer godinama žive u našoj državi i potencijalni su dobitnici državljanstva, dok je za 32.816 lica odobren privremeni boravak u Crnoj Gori.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Krivokapić: Uskoro liberalniji Zakon o državljanstvu”

  1. Svakako, Srbi koji sada vode Crnu Goru, trebaju priznati i Cnogorcima da imaju crnogorsko drzavljanstvo.

    • Kakvi Crnogorci-Antisrbi, kakvi bakraci? To je sluzilo samo da Milo zasjedne na vrat 30 godina. Sad je tome dosao kraj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.