nemačka zastavaFoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer predstavila je delove nacrta zakona koji bi trebalo da olakšaju sticanje nemačkog državljanstva i po kojem se, umesto dosadašnjih osam, državljanstvo može tražiti nakon pet ili tri godine legalnog boravka.

„Umesto sadašnjih osam godina, državljanstvo će se sticati nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju veoma uspešne integracije i posle tri godine“, rekla je ministarka (Socijaldemokratska partija Nemačke – SPD) u intervjuu za nekoliko nemačkih medija.

Veoma uspešna integracija podrazumeva brzo učenje nemačkog jezika i dobru integraciju u radni ili obrazovni sistem zemlje,  prenosi Oslobođenje.ba.

Dogovoreni detalji zakona

„Nacrt zakona je gotov i upućen je resornim ministarstvima na proveru“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Detalji zakona su već usaglašeni između stranaka vladajuće koalicije.

Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u koalicionom sporazumu predvidela reformu zakona o sticanju državljanstva.

Prema ovom nacrtu, deca rođena u Nemačkoj automatski bi stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja zakonito boravi u Nemačkoj najmanje pet godina.

U slučaju lica starijih od 67 godina, jezički kriterijumi biće sniženi kao uslov za sticanje državljanstva ubuduće, a ubuduće će biti dovoljno da podnosilac zahteva „verbalno komunicira“.

Lakšom procedurom za sticanje državljanstva želimo da izađemo u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje“, rekla je Nensi Fezer.

Dvojno državljanstvo

Ona je najavila da bi trebalo lakše doći do dvojnog državljanstva, koje je trenutno zabranjeno u Nemačkoj, uz neke izuzetke.

Za integraciju su mnogo važniji poznavanje jezika, obrazovanje i priznavanje demokratskog poretka od pitanja da li podnosilac zahteva ima drugo državljanstvo“, rekla je Nensi Fezer.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva pri dobijanju nemačkog smatra se najvećom preprekom za povećan upis stranaca koji već dugi niz godina žive u Nemačkoj u registar nemačkih državljana.

Građani Evropske unije mogu zadržati staro državljanstvo i nakon sticanja nemačkog pasoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.