Lapid tvrdi da je Liban priznao Izrael 1Foto: EPA-EFE/GIL COHEN-MAGEN / POOL

Premijer Izraela Jair Lapid rekao je danas da je Liban s kojim je Izrael tehnički u ratu još od nastanka Izraela 1948. godine, de fakto priznao jevrejsku državu sporazumom o pomorskoj granici koji se danas potpisuje, javilaa je agencija AFP.

„To je političko dostignuće, ne događa se svaki dan da neprijateljska država prizna državu Izrael u pisanom sporazumu, pred čitavom međunarodnom zajednicom“, rekao je Lapid na sednici svoje Vlade koja bi trebalo da formalno odobri taj sporazum nekoliko sati pre potpisivanja dveju država.

„Država Izrael je danas pobedila u bezbednosti, ekonomski, diplomatski i u energetici“, rekao je Lapid i potom potpisao sporazum, preneo je AP.

Lapidov kabinet je saopštio da je delagacija koju predvodi generlalni direktor Ministrstva energije na putu ka pograničnom gradu Nakuru na jugu Libana, gde je sedište Mirovnih snaga UN u Libanu, i tamo će biti ceremonija potpisivanja u prisustvu američkog posrednika Amosa Hohštajna (Hochstein) i specijalnog koordinatora UN Joane Vronecke (Joanna Wronecka).

Sporazum je u sredu, kao „istorijski preokret“, pohvalio i predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden).

On je na sastanku sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom u Beloj kući rekao da je bila potrebna principijelna i istrajna diplomatija da se to postigne.

Vašington je imao ključnu ulgu u posredovanju tokom dugih pregovora Izraaela i Libana koji su tehnički još u ratu posle mnogobrojnih sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari