Foto: FoNet/AP

Policija je navela da je napadač pronađen mrtav u hotelskoj sobi i pretpostavlja se da se ubio. Reč je o 64-godišnjem Stivenu Padoku, penzioneru iz Las Vegasa. Saopšteno je da ovo najteže masovno ubistvo u novijoj američkoj istoriji.

Obraćajući se naciji, predsednik Donald Tramp zahvalio je policiji Las Vegasa na žrtvovanju i brzoj reakciji tokom „užasnog, užasnog napada“ i najavio da će posetiti taj grad u sredu. „Porodicama žrtava poručujem – molimo se za vas, tu smo za vas i molimo se Bogu da vam pomogne u ovom mračnom periodu. U trenucima tragedije i užasa Amerika je uvek bila složna i jedinstvena.“

Policija Las Vegasa identifikovala je napadača kao 64-godišnjeg belca Stivena Pedoka iz grada Meskit u Nevadi. Dok je koncert pod vedrim nebom pratilo oko 22.000 gledalaca, on je otvorio vatru sa 32. sprata kasina u hotelu Mandalaj Bej, preko puta ulice.

Na video snimcima vide se ljudi iz publike kako traže zaklon, vrište i trče dok odjekuju pucnji, preneo je Glas Amerike.

Šerif Džozef Lombardo izjavio je da su policajci iz specijalnog tima SWAT provalili u sobu napadača i zatekli ga mrtvog. Veruje se je Pedok izvršio samoubistvo. Policija je u njegovoj sobi pronašla najmanje 10 pušaka.

Motiv za krvavi napad još nije poznat. „Ne znamo kakav je njegov sistem uverenja bio u trenutku napada“, rekao je šerif navodeći da se ne veruje da je Pedok bio povezan sa bilo kojom militantnom grupom.

Islamska Država preuzela je odgovornost za napad, navodeći da je napadač bio jedan od njenih „vojnika“ i da je pre nekoliko meseci primio islam, ali nije pružila nikakve dokaze. Pedok, koji je inače bio u penziji, nije bio osuđivan za krivična dela, a u mestu gde je živeo bio je poznat kao kockar. Policija navodi da napadač nema veze sa terorizmom.

Američki obaveštajni zvaničnici kažu da su svesni te tvrdnje da proveravaju njenu autentičnost. Međutim, Federalni istražni biro naveo je da nema dokaza da je Pedok bio povezan za međunarodnim ekstremističkim grupama. Osim toga, oni ističu da Pedok nije imao dosije, da nikada nije počinio ni saobraćajni prekršaj.

Grupa nije imenovala napadača, ali je rekla da je on izveo napad „odgovarajući na pozive ISIS-a da targetiraju zemlje koalicije“ koja se bori protiv te terorističke grupe u Siriji i Iraku. Američki mediji pišu da je sa 50 žrtava ovaj napad najgori u istoriji SAD. Prethodno je najsmrtonosnija pucnjava bio prošlogodišnji napad u Orlandu gde je stradalo 49 osoba.

Napad se dogodio u Las Vegas Bulevaru, poznatijem kao “Strip”, dugačkoj čak 6,4 kilometara u kojoj se nalazi najveći broj kazina, hotela, diskoteka i restorana.

Zbog pucnjave u Las Vegasu zatvoreno je deo auto-puta „Interstejt 15“, kao i deo aerodroma u tom gradu zbog čega su pojedini letovi preusmereni.