Lavrov: Grobnice otkrivene u Buči provokacija s ciljem zaustavljanja mirovnih pregovora 1Foto: EPA-EFE/KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

Ruski ministar spoljih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su masovne grobnice otkrivene u Buči provokacija s ciljem zaustavljanja mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

Postavlja se pitanje čemu služi ova očito neistinita provokacija. Skloni smo verovati da je razlog pronalaženje izgovora za miniranje pregovora koji su u toku, i to baš u trenutku kad vidimo svetlo na kraju tunela, koliko god ono bilo slabo, rekao je Lavrov u videoporuci koju je emitovala ruska televizija, prenosi Index.

Lavrov je istakao da je prvi put u razgovorima dvaju delegacija ukrajinska strana u Istanbulu 29. marta predstavila svoju pisanu verziju sporazuma.

Ukrajinska strana je prvi put na papiru potvrdila svoju spremnost da proglasi neutralnost, vanblokovski i nenuklearni status. Prvi put je rekla da je spremna da odbije raspoređivanje stranog oružja i održavanje vežbi na svojoj teritoriji bez pristanka svih država garanta sporazuma, kazao je Lavrov.

Za sabotiranje pregovora optužio je i Zapad i tvrdi da je paralelno sa pričom o navodnim ruskim zločinima došlo do toga da je ukrajinska strana „počela da vuče pregovore unazad i da postavlja nove uslove“.

Rekao je da se potenciranjem teme navodnih zločina želi izazvati histerija i tako poremetiti pregovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.